Природозащитници: Евтаназията на болните от бруцелоза кучета в района е незаконна

Организации и хора от цялата страна остро се противопоставиха срещу евтаназирането на седемте заболели кучета от бруцелоза в Стара Загора и Казанлък. Въпреки че вече животните са умъртвени, хората настояват при откриването на болест при други кучета, процедурата да спре, защото според тях в България няма лаборатория, която да докаже наличието на болестта.

Те са изпратили протестни сигнали до Министерството на земеделието.– Според организациите за защита на животните в България няма акредитирана лаборатория за изпитване на бруцелоза при кучетата. Твърдят, че не може да се вярва на резултати от неакредитирана частна лаборатория в Сливен и въз основа на това да се базира заповед за евтаназия, нито каквото и да е друга заповед, защото резултатите представени от тази лаборатория са единствено ориентировъчно-диагностичнии и нямат официална стойност.

Организациите са категорични, че преди да бъде потвърден резултатът от референтна акредитирана чуждестранна лаборатория, всякакви евтаназии СА НЕЗАКОННИ и неетични. Те настояват кучетата с положителни проби да бъдат изолирани в карантинни помещения, с които всеки приют следва да разполага, както и да бъдат изпратени проби за изследване в референтна акредитирана чуждестранна лаборатория в ЕС. Пробите за целта трябва да бъдат взети спрямо инструкциите на съответната лаборатория, казват още в протестния си сигнал защитници на животни от цялата страна

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram