Преоткриваме творчеството на съпругата на Чудомир Мара Чорбаджийска във втория ден от 30-те Чудомирови празници в Казанлък

„Срещу забравата“ е името на изложбата, посветена на 130-ата годишнина от рождението на Мара Чорбаджийска, художник и съпруга на именития творец Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Тя ще бъде официално открита на 26 март като част от програмата на Чудомирови празници 2024 в Литературно-художествения музей в Казанлък. 

Изложбата ще бъде съпътствана от публична лекция на проф. д-р Марин Добрев, който е един от малкото, ако не и единственият изследовател на нейното творчество. С негова помощ казанлъшката публика ще има възможност да преоткрие творчеството на художничката, останала някак в сянката на именития си съпруг. 

Програмата на втория ден на тазгодишните Чудомирови празници включва и творческата работилница “Чудомировите нашенци – все така живи”. Ученици от НУПИД “Акад. Дечко Узунов” ще тръгнат по стъпките на твореца и ще рисуват по местата в Казанлък, където най-много е обичал да се разхожда и да твори Чудомир – на пазара, на сладкарницата до Лъвовата чешма, на Тюлбето около Тракийската гробница, край Старата река. Творбите на младите художници ще бъдат представени в изложба. Техни ръководители са Радостина Павлова, Анна Желева, Веселина Маринова, Никола Вълчев и Силвия Попова. 

Вечерта на 26 март в зала “Любомир Кабакчиев” ще играе казанлъшкият Общински театър, който ще разсмее публиката с постановката на режисьора Крум Филипов “Кино Чехов”. Това е премиерата на спектакъла, който е поставен специално за Чудомировите празници и ще се състезава с още седем постановки от цялата страна за престижната награда “Комедиен хит на сезона”.

Билети за театралните постановки, включени в програмата на празниците, могат да бъдат закупени на касата на театър “Любомир Кабакчиев” в Културно-информационния център на ул. “Искра” 4. 

Цялата програма на Чудомирови празници вижте тук

Източник: Фондация „Чудомир“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram