Предстои ремонт на къщата на Чудомир през 2024 г.

С напълно ремонтиран покрив влиза в новата 2024 г. сградата на Литературно-художествения музей „Чудомир“ в Казанлък. „Проблемът с течащия покрив вече е отстранен“, коментира директорът на културния институт Добрина Матова. Тя уточни, че ремонтът е станал възможен с целевата субсидия по ПМС №351 в размер на 106 708 лева, отпусната през миналата година.

„Надявам се през следващите десетилетия да нямаме никакъв проблем с покрива“, посочи още Матова.

Предстои тази година основен ремонт на покрива на къщата на Чудомир и съпругата му Мара Чорбаджийска, която е в същия двор, съобщи Добрина Матова. „Фасадната мазилка е много напукана, а най-сериозното е, че основите ѝ таят. Вече има изготвен и платен проект за ремонта на старата къща, който ще бъде съгласуван с Министерството на културата“, съобщи още Матова.

С напълно нови компютърни конфигурации са оборудвани пет работни места в музея през миналата година, а в две от залите, където са картините на Чудомир, е подновена климатичната инсталация. Нови 8 метални шкафа от миналата година вече пазят акварелите на художника и картините на съпругата му.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram