Председателят на местния парламент от ГЕРБ в Казанлък нарушава нормативната уредба

Съветниците на БСП не приемат политически арогантното и дискриминационно  отношение

Нарушаването на  нормативната уредба и некомпетентността в работата на председателя на местния парламент в Казанлък от ГЕРБ е тревожно, пише в Позиция на групата общински съветници на БСП, приета единодушно.  На заседанието на местния парламент на 25-ти май, председателят Николай Златанов „за пореден път неглижира предложения на общински съветници от левицата и показа своята безпринципност, липса на адекватни и логични мотиви в дейността си”. Същевременно той е допуснал в дневния ред на заседанието доклад за увеличение заплатата на кмета на общината от 1 594лв. на 2 600лв., приет в грубо нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация и Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, според общинските съветници на БСП.

„Ние не приемаме политически арогантното и дискриминационно  отношение към БСП, още повече, че  мотивите на председателя, внесени неотдавна за широко представителство в ръководството на местния парламент, дадоха ясен политически знак към всяка група да има свой зам.-председател. Няма да допуснем гражданите, които представляваме, да бъдат поставяни в неравностойно положение.”, се казва в Позицията на съветниците. За тях е неприемлив обидният тон, с който председателят от ГЕРБ  отказа свикване на Председателски съвет и разглеждане предложение за зам.-председател от левицата в продължение на година. Коментарът му за работата им като общински съветници, че саботирали предложенията на общинска администрация, те определят като тежки и недемократични квалификации, изречени за това, че са дръзнали от БСП, да не  подкрепят предложенията на ГЕРБ.

„Категорични сме, че ще продължим последователно да защитаваме интересите на гражданите и ще противостоим на всяка  разпродажба на общинско имущество, нецелево разходване на бюджетни средства и всякакви съмнителни инвестиции.  Ще настояваме за компетентност, принципност, последователност и демократичност в ръководенето на Общинския съвет и за стриктно спазване на  Правилника за организацията и дейността му.”, се казва още в Позицията.

Текстът на Позицията:

Общинските съветници  от „БСП лява България” изразяваме категоричното си несъгласие с действията  през последната година на председателя на Общински съвет-Казанлък г-н Николай Златанов, представител на партия ГЕРБ.

С поведението си, от трибуната на местния законодателен орган на 25-ти май т.г., той  за пореден път неглижира предложения на общински съветници и показа своята безпринципност, липса на адекватни и логични мотиви в дейността си.

Ние не приемаме политически арогантното и дискриминационно  отношение към БСП, още повече, че  мотивите на председателя, внесени неотдавна за широко представителство в ръководството на местния парламент, дадоха ясен политически знак към всяка група да има свой зам.-председател. Няма да допуснем гражданите, които представляваме, да бъдат поставяни в неравностойно положение.

За нас е неприемлив обидният тон, с който ни се  отказа свикване на Председателски съвет и работата ни като общински съветници  се коментира с тежки и недемократични квалификации като „саботиране  предложенията на общинска администрация”, тъй като сме дръзнали, ние от БСП, да посмеем  да не  подкрепим предложенията на ГЕРБ. Категорични сме, че ще продължим последователно да защитаваме интересите на гражданите и ще противостоим на всяка  разпродажба на общинско имущество, нецелево разходване на бюджетни средства и всякакви съмнителни инвестиции.

Ще настояваме за компетентност, принципност, последователност и демократичност в ръководенето на Общинския съвет и за стриктно спазване на  Правилника за организацията и дейността му.

Като последен ярък пример на проявена от председателя некомпетентност е внесеният доклад за увеличението заплатата на кмета на община Казанлък.

Законът за местното самоуправление и местната администрация и Правилникът за организацията и дейността на Общинския съвет категорично сочат кой може да внася този въпрос за обсъждане и гласуване. Мотивите на Групата – вносител са логични и разбираеми за нас, но нарушаването на  нормативната уредба и некомпетентността, изразени в работата на председателя на местния парламент,  водят до ерозиране на основните принципи, върху които се крепи демокрацията и будят силна тревога.

Позицията е приета единодушно на заседание на Групата съветници „БСП лява България”.

Вижте отношението на председателя на ОбС тук:

Обиди в общинския съвет на Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram