Преди 15 години ни обещаха лифт на Бузлуджа, сега – фуникульор

На пресконференция на днешната дата през 2006 г. кметът на община Казалък Стефан Дамянов съобщи за намерението си на Бузлуджа да бъде изграден зимен курортен център, който да включва ски писти, влекове, лифт съоръжение и хотелска част. Идейният проект за комплекса бе възложен на арх. Жеко Тилев. Фактът подсказва рубриката на Радио „Вис виталис“ – „Живата памет“, която съхранява хрониката на събитията в Казанлъшко.

Идеята, очевидно, свършва до възлагането на идейния проект, тъй като до момента това намерение не осъществено ни на йота.

През миналата 2021 г. намерението е реинкарнирано и се появява в предизборната програма на кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС Илиана Жекова. Казанлъчанката, която е депутат в 46-то и сега в 47-то Народно събрание обещава на избирателите ”Разработване на парк-музей „БУЗЛУДЖА” като туристическа дестинация и превръщането й в туристически продукт с висока добавена стойност, посредством изграждане на лифт или фуникульор (планинско влакче) за придвижване на туристите към парк-музей „БУЗЛУДЖА”.

Заявеното от Жекова стои сред приоритетните й обещания на личния и сайт и може да бъде видяно и сега.

Дали след 15 години това обещание е изпълнимо и дали ще видим усилия в тази посока, предстои да разберем.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram