Преговорите се състояха. Кожухарова и Самарски се разбраха за библиотеката.

За първи път от две години представителите на НЧ „Искра 1860“ Васил Самарски и на Общинска библиотека „Искра“Анна Кожухарова седнаха на масата на преговорите. 

В днешния предиобед Васил Самарски и Анна Кожухарова разговаряха по проблемите със сградния фонд на читалището, където библиотеката е приютена от десетилетия. Отношенията между двете институции станаха повод за бурен дебат в казанлъшкия социум за пореден път през миналата седмица, когато от читалището напомниха, че книгохранилището се помещава безплатно в зданието на читалището, но покривът на библиотеката е в критично състояние. Самарски поиска общинската библиотека да се погрижи за ремонта, а от там написаха декларация, че книгите ще бъдат изнесени, но няма да се дават пари за поправка на тавана, нито пък ще плащат наем. Припомняме, че две трети от книжното богатство е собственост на читалището, откъдето пък реагираха, че няма да позволят имуществото им да се изважда и да се унищожава по този начин една от най-старите библиотеки у нас.

На днешните преговори журналисти и камери не бяха допуснати. Наш репортер разбра, че от страна на Община Казанлък като преговарящ се е явил софийският юрист Гугушев.

Според председателят на НЧ „Искра“, Васил Самарски, преговорите са преминали в конструктивен дух. И директорът на Общинската библиотека Анна Кожухарова не отрече, че са постигнали единомислие.

Преговарящите страни са се споразумели за подписването на тримесечен меморандум, според който и двете страни няма изявяват публично претенции един към друг. До март месец трябва да бъде изготвено споразумение двата културни института да битуват в сградата, както до сега и да направят необходимата подготовка за кандидастване с общ проект за ремонт на сградния фонд, с него да кандидатстват за европейски средства.

Анна Кожухарова поиска време, за да „смели“ юридическата информация от днешните преговори, преди да коментира пространно, а Самарски отново посочи, че от читалището няма да позволят съсипването на библиотеката и създаването на напрежение между културните институции на Казанлък.

Повече информация в емисия „Новини“ на Пресс тв тази вечер от 18:10 часа.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram