Празничен концерт на струнен квартет „Фрош“

Празничният концерт на Струнен квартет „Фрош“ е днес, от 17.30 часа, в залата на Културно-информационния център на ул. „Искра“ 4. Събитието е включено в културния афиш на Община Казанлък за месец декември. В програмата ще звучат творби на Дворжак, Шостакович и Хайдн.

Струнен квартет „Фрош“ е създаден в София през 2007 г. Започва концертната си дейност с ежегодно участие в цикъла от концерти на БНР – „Солистите на радиото“. Има реализирани звукозаписи за фонда на БНР на произведения от П. Владигеров, К. Илиев, В. Казанджиев, М. Георгиев, П. Керкелов, Дм. Шостакович, Ф. Шуберт, Х. Волф, А. Шонберг, А. Веберн.

През април 2008 г. квартетът получава втора награда на Международния конкурс за австрийска камерна музика – София. През декември 2008 г. печели първа награда на Академичния конкурс за камерна музика, посветен на Марин Големинов.

„Фрош“ осъществява редица български и световни премиери на произведения от Джордж Кръм, Освалдо Голихов, Стив Райх, Тери Райли, Румен Бальозов, Александър Радвилович,Любомир Денев, Васил Казанджиев, Георги Арнаудов, Сюнне Скоуен, Петър Керкелов, Мартин Георгиев, В. Диков, като част от творбите са специално написани за квартета.

Сред големите проекти на квартета са концерт в Oslo Concert House, посветен на
българската и норвежката съвременна музика, както и участие в първото издание на
фестивала „Musica Nordica“ София. Със съдействието на посолството на Кралство
Норвегия съставът планира серия от концерти с всички творби за струнен квартет от Е. Григ, първият от които се състоя вече в София. „Фрош“ работи и върху звукозапис на интеграла от 4 струнни квартета на К. Илиев за БНР. През ноември 2014 г. квартетът гостува на „Ars Musica festival“ Брюксел.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram