Празници днес

  • Св. Кирил, патриарх Йерусалимски
  • Започват Великденските пости с продължителност от седем седмици. Наричат се още Велики пости и Света Четиридесетница и предхождат най-големия християнски празник Възкресение Христово. Това е най-продължителният и важен пост в годината, част от подготовката за Великден
  • Ден на радиотехническите войски в България Празникът се отбелязва за първи път през 1993 г. На този ден през 1952 г. със Заповед №108 на министъра на народната отбрана се реорганизира съществуващата тогава Служба за въздушно предупреждение и се създава първата в страната радиотехническа част.  

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

 40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. По тази причина се смята, че чрез лишение от блажна храна човек пречиства тялото и душата си. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък, когато не трябва да се приемат никакви месни и млечни продукти, олио и алкохол. Строгият пост не се препоръчва на болни, малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки. Шестата неделя (Цветница или Връбница) е посветена на тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в навечерието на еврейския празник Пасха. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. Първият ден, през който се разрешава риба, е на Благовещение – 25 март. Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram