Празници днес

  • Свети равноапостолен велик княз Владимир.Именици: Владимир,- а – от старобългарски означава „владее света”, Влайко, Господин,-ка.
  •  В народната традиция от 15 юли започват Горéщниците. Те продължават 3 дни – на 15, 16 и 17 юли. Това е тридневен празник в чест на слънцето и огъня. Наричат се още Блъсъци, Чурици или Германовци. Третият от тези дни е най-опасен, нарича се Огнена Мария.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

На 15 юли Българската православна църква чества Св. равноапостол княз Владимир I Велики, владетелят, който покръства Киевска Рус. Той е третият син на принц Светослав, чиято майка, княгиня Олга, е първият руски християнски владетел. Принц Светослав умира през 972 г., след като армията му е разбита от печенегите, докато се завръща от поредния му поход срещу България. При последния си поход Светослав не спира до Балкана, а продължава на юг, като превзема и разграбва Пълдин или Филипополис (Пловдив), а после обсажда Адрианопол (Одрин). В последствие търпи поражения от византийците и е принуден да се изтегли отвъд Дунав. Смъртта на Светослав води до конфликт между синовете му за наследството, въпреки че баща им приживе разделя държавата между тримата. Владимир, който по онова време е принц на Новгород, е принуден да избяга при чичо си, владетел на Норвегия. Първородният брат Ярополк убива другия брат, Олег. Но Владимир се връща с голяма викингска армия и през 980 г. превзема Киев и екзекутира по-големия си брат. Майката на Владимир се казвала Малуша Малковна, прислужница на княгиня Олга, а в последствие станала наложница на Светослав, докато не му родила син. Във викингските саги тя е описвана като пророчица, която живяла 100 години в специално прокопана пещера под княжеския дворец в Киев и предсказвала бъдещето. Вероятно под влиянието на майка си, Владимир в първите години от управлението си почита славянските богове, начело с Перун – сътворител на гръмотевицата и светкавицата. Князът дори е враждебно настроен към християните и провежда гонения срещу тях. Първите руски християнски мъченици Фьодор и Иван са покръстени баща и син, пребити до смърт от тълпа в Киев. Перун е славянският еквивалент на най-популярното скандинавско божество – Тор. През 988 г., след като превзема град Херсон в Крим от византийците, княз Владимир получава предложение да се ожени за Анна, сестрата на император Василий II Българоубиец. Той се оженва за нея и приема името на кръстника си Василий. Завръщайки се в Киев, разрушава езическите храмове и покръства жителите на града във водите на река Днепър, след което изгражда множество православни църкви и манастири в руските земи. Той получава титлата равноапостол – равен на апостолите, заради просветителската си дейност. През следващите години Владимир не води значителни войни. Подобно на баща си той разделя държавата между дванадесетте си синове, повечето от които били от негови наложници преди брака с Анна. Княз Владимир I Велики умира през 1015 г. в Берестово край Киев, докато потегля на поход срещу своя разбунтувал се син Ярослав. Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Владимир, Влади, Владо, Владко, Влайко, Влада, Владимира. Името Владимир е славянско и означава буквално „могъщ (велик) владетел”

  • Горещниците Наричат се още Горешляци, Блъсъци, Германовци, Чуреци. Това са празници в чест на огъня и за предпазване от огън. Празнуват се в три последователни дни на народния календар. Обикновено Горещниците са на 15, 16 и 17 юли, отредени от източноправославната църква на светите мъченици Кирик и Юлита, Атиноген и Марина, загинали за Христовата вяра. Според житието на св. Марина при мъченията раните й били опалвани с огън. По-рядко тези дни се празнуват от 17 до 19 юли. Така денят на св. Марина присъства и в двата варианта на Горещниците – като първи или трети Горещник се честват в северната, западната и югозападна част на България. В Северна България всеки един от тези дни носи отделно име – Чурлига, Пърлига и Марина Огнена, а в Южна България – Люта, Чурута (Чюрука) и Опалена Мария. Смятат се за най-горещите дни през годината. Горещниците са свързани със строго спазвани забрани за полска и домашна работа. В тези дни не се ходи на нива и не се жъне, вършее, коси и копае, не се возят снопи и не се впряга кола; не се пере, не се мие, не се меси и пече хляб, не се готви, не се преде, тъче и шие. Нарушаването на тези забрани се смята за причина за пожари и запалване на реколтата, дома и др. Част от забраните насочват пряко към огъня -на Горещник не се пали огън и не се изнася вън от жилището. По народната етимология на названията Чурлига, Чюрука съответните дни се почитат за предпазване от киша. Според народното поверие на третия Горещник (пo-рядко на първия) от небето пада сам нов, божи огън, затова на този ден се извършва обредното подновяване на огъня в огнището. Практиката е свързана с деня на св. Марина, смятана за владетелка на огъня. В района на Странджа, Родопите и междуречието на Струма и Места св. Марина под названието се нарича Висия. Тя се почита като господарка на змиите  и лечителка от тяхното ухапване. Този елемент в народния култ към светицата, както и празненството в нейна чест с типичните нощни къпания за здраве се разглеждат като свидетелство за връзка между св. Марина и тракийската Артемида – Бендида. На места (напр. в Софийско) по бремето на Горещниците се гадае за бремето съответно през януари, февруари и март. Вярва се, че който се изкъпе през Горещниците в топли (лековити) няма да боледува. Горещите дни се почитат най-много от онези, които работят с огън – ковачи, калайджии, хлебари. Изброените дни са едни от най-тачените сред българите празници за предпазване от огън.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram