Празници днес

  • Начало на Светлата седмица
  • Светъл понеделник
  • Св. преподобни Симеон и Акаки Именици: Жива, Живка, Живко, Жишо, Зоя
  • Празник на дипломираните експерт-счетоводители, на  одиторите. Утвърден е с Устава, приет от Общото събрание на Института на дипломираните експерт-счетоводители, състояло се на 17 април 2002 г.
  • Световен ден на хемофилията. Всяка година на 17 април много държави се включват в акциите на Световната федерация на хемофилия и празнуват Световният ден на хемофилията.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

  • Светла Седмица. Датата на нейното почитане е променлива и влиза в пряка взаимовръзка с останалите Великденски празници. Тя започва от понеделник след Възкресение Христово. През нея всеки ден е наричан „Светъл“ и се счита за семантичен аналог на Просветлението и надеждата за вечен живот, които Христос донася на всички.  В някои региони на България Светлата седмица е популярна с името „Празна“, тъй като през този период не се извършва никаква трудова дейност, не се правят годежи и др. Спазва се цяла система от табута, които се свързват със страх от болести и зловредни влияния, както и със стремежа към опазване на реколтата. През дните на Светлата седмица Православната Църква отдава почит на Пресвета Богородица и на светите апостоли.
  • Светъл понеделник. Православната Църква отдава почит на делото и паметта на светите апостоли. В митологичната памет на българина денят е известен като „разметни“, „разтурни“ понеделник и се свързва със специфични обредни практики, касаещи бъдещото плодородие. Момчета, които са били коледари и са готови да встъпят в брачни взаимоотношения, сформират две ритуални дружинки и на поляна, извън населеното място, организират състезание с търкаляне на червени яйца. Момите извършват ритуала Ладуване. Понеделник се смята за щастлив и късметлия ден. Хората казват: “Нов ден, нов късмет” и за това през този ден започват нова работа, строеж на къща, стопанска постройка или друга сграда, или започват да копаят кладенец. В понеделник се влиза в нов дом, пали се за пръв път огън в ново огнище. Хората казват, че роденото в понеделник дете ще е късметлия. Изключение от това правило са понеделниците на Сирната и Тодоровата неделя.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram