Празници днес

  • Ден за защита на личните данни. На 28 януари Европа отбелязва Деня за защита на личните данни. На тази дата през 1981 година европейските държави, които поддържат прокламираните от Съвета на Европа фундаментални принципи за защита на човешките права, са получили възможност да се присъединят към Конвенция No 108 на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни
  •  Св. преподобни Ефрем Сириец (Сирин) Именици: Ефрем
  • Празник на Разград
  • Ден за защита на личните данни. На 28 януари Европа отбелязва Деня за защита на личните данни. На тази дата през 1981 година европейските държави, които поддържат прокламираните от Съвета на Европа фундаментални принципи за защита на човешките права, са получили възможност да се присъединят към Конвенция No 108 на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни.
  • Световен ден на безработните.
  • Международен ден без интернет.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

 На 28 януари Православната църква чества Св. преп. Ефрем Сириец. Той е роден в Едеса, Сирия – син на благочестиви родители. Още като младеж отишъл в пустинята, станал монах и извършил подвизи. Написал много слова и поучения. Основал училище в Едеса, от което са излезли редица знаменити духовници. Св. Ефрем е ръкоположен за дякон от Св. Василий Велики. Тогава той по чудо проговорил гръцки език, без да го знае и така станал свещеник. Написал е множество съчинения, сред които и тълкувания на цялото Свещено Писание. Молитвата „Господи и Владико на моя живот”, написана от него, е в основата на православното богослужение през Великия пост. Също така Св. Ефрем води борба с ересите и утвърждава православната вяра. Днес имен ден празнуват носещите името Ефрем. Това е древно еврейско име, което на иврит означава „плодовит“.

На 28 януари Католическата църква отбелязва деня на Св. Тома Аквински. Той е италиански богослов и философ. Идеите му лежат в основата на късния философски възглед на католическата църква, наричан томизъм. През 1879 г. томизмът е провъзгласен официално от папа Лъв XIII за основополагащо учение във всички католически учебни заведения. Католиците смятат Тома от Аквино за един от най-великите богослови в историята и за един от 33-мата отци на Църквата. Тома се изявява като учен, църковен сановник и политик. Широтата на интересите му, яснотата на аргументите и способността му да намира систематични връзки са били впечатляващи за неговите съвременници. След смъртта му Доминиканският орден го обявява за авторитет в богословието. А през 1323 г. папа Йоан XXII канонизира Тома Аквински за светец. Денят 28 януари е празник, според езическите вярвания, на северноевропейските народи. Той бележи края на празненствата за честването на настъпването на новата година. Викингите са го отбелязвали с факелно шествие и изгаряне на умалено копие на кораб, което е символизирало края на старата година.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram