Празници днес

  • Почита се Св. мъченица Татяна. Именици: Татяна, Таня /имат имен ден и на 27 декeмври/,Траяна
  • Ден на военното разузнаване. На 12 януари 1908 г. с указ 190 на княз Фердинанд I (стар стил 31 декември 1907 г.) Информационното бюро към Щаба на войската се преобразува в Разузнавателна секция, като специализирано звено за управление на военното разузнаване – рождена дата на българското стратегическо разузнаване. От 10 август 1999 г. е Главна дирекция „Военна информация“, а от 1 януари 2000 г. – Служба „Военна информация“.
  • В Русия е Ден на работещите в прокуратурата. През 1722 г. с Указ на Петър Велики за пръв път е учреден поста Генерал-прокурор.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

Света Татяна – великомъченица, почитана, както от православни, така и от католици, произлизала от знатно и богато римско семейство, което я възпитало от ранно детство в християнската вяра, макар нейният баща да бил три пъти прeфект на гр. Рим. Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. Тя се отказала от светски радости и се обрекла на целомъдрие и по този начин още повече засияла като достойна за мъченически венец.По това време на римския трон бил 16-годишният Александър Север.Той бил равнодушен към вярванията на другите хора, не се придържал към един определен светоглед, поради което сред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Иисус Христос.Заради възрастта на Александър, управлението на държавата било поверено в ръцете на административни сановници, които преследвали християните. Всички християни трябвало да се поклонят пред римските богове, а тези, които отказали, били изтезавани и дори убивани. Една от тях била и Татяна. Без да гледат на знатното положение на Татяна и на нейния безукорен живот, тя била заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.Заради отказа си да се отрече от християнската вярва, младата Татяна била многократно подлагана на жестоки изтезания. Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница – тя се явявала излекувана на другия ден.Уморен от нейната несломимост, безсилният управител (един от сановниците – Улпиан) наредил да я предадат на зверовете, но пуснатият лъв ближел кротко нозете на Татяна. Тогава управникът наредил незабавно да я обезглавят. Същото се случило и с баща ѝ.Заради големите мъчения, църквата я канонизирала като света великомъченица Татяна.Съществуват различни версии за значението на името. В превод от гръцки то означава „устройва“, а от латински – „бащински“. Руснаците пък смятат, че то е с руски произход и се тълкува като „приказна царица“. Според други то идва от Тангра, тъй като коренът на името на върховния бог и на Таня е един и същ – „тан“, което значи „небе“.Имен ден празнуват всички с имената Таня, Татияна, Татяна, Траяна и производните им. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram