Празници днес

  • Свещеномъченик Харалампий и мъченица Валентина.

Именици: Валентин и Валентина, което от латински означава „силен, могъщ” и Хараламби, Харалампи – от гръцки означава „сияещ от радост”.

Св.Харалампий е закрилник на градинари, овощари и пчелари. Според традицията в           храма се освещават медът и плодовете. Народният празник се нарича Араламби или Чуминден. Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата.

  • Празник на пчеларите, градинарите и овощарите.
  • Ден на покровителите на дома и семейството.
  • Ден на дипломата.

 ПРАВОСЛАВЕН  КАЛЕНДАР

Св. свещеномъченик Харалампий, епископ в Магнезия (ок. 85 – 198).
Чества се на 10 февруари заедно със св. Порфирий, св. Атанасий Цариградски и св. мъченица Валентина.
Св. свещеномъченик Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт.
По повеля на императора той бил осъден на смърт. Когато го завели на мястото на наказанието, св. Харалампий дигнал ръцете си към небето и се помолил Богу за всички люде – да им даде телесно здраве и душевно спасение, като им умножи земните плодове. „Господи, казвал той в молитвата си, – Ти знаеш, че човеците са плът и кръв. Прости им греховете и излей Твоята благодат над всички!“ След тая молитва светият старец предал душата си Богу, преди палачът да спусне меча върху него.
Свети свещеномъченик Харалампий пострадал в 198 година на 113-годишна възраст.
Виждайки изумиталната твърдост на стареца и чудесните прояви на Божията сила, множество езичници повярвали. Всички те започнали да славят истинския Бог и мнозина от тях били осъдени на смърт. Чудесно изцерено от раните си, св. Харалампий призовал езичниците да разберат истината, изцерявал болни и чрез силата Божия правел много чудеса.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram