Празници днес у нас и по света

  • Св. преподобни Ксенофонт, Мария и синовете им. Св. преподобни Теодосий, игумен Студийски Именици: Живко, Живка, Зоя
  • Празник на гр. Раковски
  • Международен ден на митниците. През ноември 1952 г. влиза в сила Конвенцията по формирането на Съвета за митническо сътрудничество. На 26-ти януари 1953 г. в Брюксел се провежда първата сесия на Съвета за митническо сътрудничество, което през 1994 г. получава сегашното си име – Световната митническа организация. Участието са приели представителите на митническите служби на 17 страни от Европа.
  • Международен ден на обратно
  • Национален празник на Индия – провъзгласена за независима република през 1950 г
  • Национален празник на Австралия. На този ден през 1788 година с флотилията на капитан Артър Филип пристигат първите заселници и основават колонията Нов Южен Уелс.  

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

На 26 януари православната църква почита Св. преп. Ксенофонт, Мария и синовете им Йоан и Аркадий. Днешният ден се чества като празник на живота и избавлението. Преподобни Ксенофонт, съпругата му Мария и техните синове Йоан и Аркадий живели през V век в Цариград. Ксенофонт бил знатен патриций и Бог благословил християнският му брак с двама синове – Йоан и Аркадий. За да обогати техните знания, той ги изпратил да се учат в стария финикийски град Бейрут, където по онова време имало прочуто училище. Придружени от своите слуги, благородните младежи се качили на наетия кораб и попътния вятър опънал платната, за да ги отведе към финикийските брегове. Но поради буря корабът се счупил на парчета. Никой обаче не погинал, всички се спасили на различни брегове. Разделени били и братята. Всеки от тях отишъл в манастир. Преданието твърди, че Йоан – това бил самият сетнешен св. Йоан Лествичник. Изминали две години без никаква вест от двамата синове. Ксенофонт и Мария напразно чакали вест от тях и тръгнали да ги търсят, стигнали до Цариград. Двамата се затворили в своята молитвена стая и през цялата нощ се молели за синовете си. Бог ги утешил с чудно видение, от което пламнала надеждата им, че те навярно не са загинали. На сутринта решили да заминат за Йерусалим. Там те срещнали синовете си. Тази среща станала в храма Гроб Господен. Братята се познали един друг, но родителите не могли да ги познаят – толкова много били променени от строгия живот в своите манастири. Неизказана била радостта, неспирни били общите сълзи от това богоустроено събиране на цялото благочестиво семейство на Ксенофонт. След това благодарната Мария постъпила в женски манастир и достигнала върхове на монашеското съвършенство, като била удостоена с дара на чудотворството. Йоан и Аркадий отишли в пустинята, където ги последвал и Ксенофонт, след като раздал цялото си имущество на бедните и освободил всичките си роби. Ксенофонт също се прославил с дар на пророчество, а цялото семейство било причислено от Църквата в лика на светците заради дивните подвизи на своя отшелнически живот.

На 26 януари имен ден празнуват всички, които носят имената Живко, Живка, Зоя и производните им.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram