Право на отговор от директора на ОУ „В. Левски“ с. Горно Сахране

Jpeg
ОУ „Васил Левски“, с.Горно Сахране

Във връзка със създалата се ситуация относно възстановяването на транспортните разходи на педагогическия персонал в ОУ „Васил Левски” с. Горно Сахране като директор на училището давам своето подробно обяснение.

В последните дни бе изкуствено създаден проблем от много малка част от колектива на ОУ „Васил Левски”, с. Горно Сахране, в който бях въвлечена без дори да съм информирана, като ръководител на училището. Това неимоверно опетни името на самото училище и на ръководството му. Проблемът е свързан с възстановяването на транспортните разходи на педагогическия персонал в училището. Искрено се надявам след, като представя реалната ситуация за моментното финансово състояние на училището и как то е такова към момента да се погледне на проблема, като проблем, който претърпява своето решение.

През 2014 г. беше извършен ремонт на сградата на училището, реализиран по европейска програма на Националния доверителен екофонд от Община Павел Баня. Финансирането на ремонта трябваше да бъде извършено, чрез съфинансиране от бюджета на училището. Съфинансирането беше в размер на 20000 лв. Това е сума, която училище с нашия бюджет не може да си позволи и няма като свободни средства в наличност. Тази тежест беше поета от Общината в лицето на безлихвен заем към училището в размер на 20000 лв. и срок на погасяване 30.06.2016 г.

След изтичане на крайния срок за погасяване на заема администрацията на Общината започна стремглаво да си търси погасяване на заема, като често в разговор със счетоводителя са казвали, че заема трябва да се изплати срок до 30.09.2016 г. Бяха представени няколко справки от наша страна и предложение за погасителен план, за реалната стойност, която бюджета позволява, за да се погаси заема, но всички бяха отхвърлени. Внесох 2000 лв. до 30.06.2016 г., като това бяха всичките свободни средства по бюджета към момента. През 07.2016 г. внесох още 4000 лв. Следващите месеци се започна с удържане на стойности от Общината директно от месечната  субсидия, която служи на училището да си покрие фонда за работна заплата и първичните разходи, защото училището никога не е имало излишни разходи, тъй като бюджета е оскъден. Имаше и уговорки от рода на ще ви пуснем следващата субсидия, при условие, че първо ви пуснем удържаните пари за заем от предходния месец  и вие ни ги възстановите с основание безлихвен заем. Така и стана през 2016 г. изплатихме 12000 лв. за безлихвен заем, като персонала не усети по никакъв начин, затрудненото финансово положение на училището, т.е. всичко им беше изплащано в размер и срок както трябва. За 2016 г. безлихвения заем обаче ни донесе задлъжняване към НАП за осигуровки и данък в размер сходен на размера на заема.

През 2017 г., макар и с преходен остатък за изплащане на транспортни разходи взех приоритетно решение да изплащам пълен размер за заплати и да анулирам всички други социални плащания, тъй като знаех, че броя на децата ми е увеличен и че бюджета ще ми бъде малко по-вискок от предходната година, което ще ми позволи на по-късен етап да догоня просрочените разходи. Така и стана през 03.2017 г. след получаване на субсидията изплатих всички задължения към НАП и 3000 лв. за безлихвения заем. Както и бях написала в отгвор на обясненията изискани ми от Община Павел Баня, относно не изплащане на транспортните разходи, с изх номер 908-1/21.04.2017 г. през месец април, започнах поетапно изплащане на пътните. Държа да отбележа, че средства за транспорт на педагогическия персонал за 2017 г. не са отпуснати на държавно ниво.  Към текущия месец съм изплатила транспортните разходи за м. 12.2016 г. и 01.2017 г., с което съм изразходвала така споменавания преходен остатък, който ми е бил останал от предходната година. Във връзка с друго социално плащане, а именно представително облекло, съм издала заповед за изплащане през месец юни със ведомостта за май. Искам дебело да подчертая, че в бюджетните организации няма как лице от персонала да не получи полагащите му се социални и други плащания, тъй като те са определени в нормативната уредба.

На 11.05.2017 г. протече една оперативна среща между представители на РУО Стара Загора, предсавители на Община Павел Баня и персонала на ОУ „Васил Левски”, с. Горно Сахране. В нея явно се показа, че напрежение в колектива няма и че колектива е абсолютно наясно със случващото се в учлището, тъй като мое задължение е да запознавам персонала на всяко тримесечие с приходите и разходите на училището. Изискани бяха срокове от представителите на общината за това кога ще се изплатят  разходите за пътни и представително облекло. Както и писмото, което по-рано бях писала като обяснение към общината казах, че съм започнала с изплащането им, но не мога да се ангажирам със кратки срокове, тъй като няма как да ги изпълня при положение, че субсидията към момента покрива заплатите и първичните разходи. Фонда за работна заплата ни е голям, но училището в с.Горно Сахране е едно от малкото в общината, което няма слети паралеки. Това е и една от причините за затрудненото ни финансово положение, защото са ангажирани голям брой учители за малък брой деца, но с цел реално обучение.

Искам също да подчертая, че през 2017г. ни беше правен вътрешен одит,за 2016 г., който констатира, че няма никакви нарушения във водената  счетоводна отчетност и начина на разходване на бюджетни средства.

Не съм съгласна с изнесената информация от Община павел баня относно извършените разходи към 30.04.2017 г. Разходите са в следните размери:

Получена субсидия – 105 401.65 лв.

Разходи за заплати и осигуровки  – 83267.57 лв.

Разходи за издръжка – 11690.95 лв.

Остатъка от разходи се изразходва на първо число от следващия месец за покриване на част от заплатите.

Също дебело ще подчертая, че еднаквия брой деца в две училище не е база за сравнение по между им, тъй като за различните групи деца се получава различни финансови средства по стандарт, както и естеството на преподаване определя различни разходи, което прави сравнението  нереално.

Последно ще се спра на това, че увеличението на основните заплатите на учителите с 8-10 % доведе до допълнителна финансова тежест, тъй като стандарта е увеличен със същи процент, но никъде не са отчетени другите разходи, които училището прави за лекторски възнаграждения и процент прослужено време.

Надявам се да съм дала яснота за реалната ситуация в училището и да съм изчистила името му пред обществото. Смятам, че бях длъжна да го направя за учениците, персонала, както и всеки човек участващ в процеса на българското образование.

КРАСИМИРА ДОБРЕВА

Директор на ОУ „Васил Левски“, с.Горно Сахране, общ. Павел баня

Правото на отговор е написано във връзка с публикациите:

Бавят парите за транспорт на учители

Искат обяснение на директор за неизплатени пътни разходи

Протестно писмо от учителите в ОУ „Васил Левски“ с.Горно Сахране“

%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%bc%d0%be

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram