„Правосъдие за всеки” с предложения за реформа в прокуратурата

Стара Загора е един от 7-те града, в които бяха представени предложения за реформа в прокуратурата на гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“, съобщи Дарик.

Гражданската инициатива предлага 7 идеи за сериозни промени в правосъдната система, сред които отпадане на методическото ръководство на главния прокурор, намаляване на мандата му от 7 на 5 години, въвеждане на заместник главен прокурор, отговорен за борбата с корупцията, който се отчита пред Висшия съдебен съвет (ВСС) и може да бъде отзоваван за несправяне със задълженията и уронване на престижа на съдебната власт. „Правосъдие за всеки“ предлага също намаляване на мандата на ВСС от 5 на 3 години и явно гласуване при всички кадрови решения.

„Нашата инициатива е подкрепена от повече от 100 души, които са от различни браншови организации“, заяви юристът Любомир Авджийски. Той е категоричен, че инициативата е породена от спадащото доверие в правосъдието в България.

„Правосъдие за всеки“ събира подписка в цялата страна в подкрепа на предложенията по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, която ще бъде внесена в Парламента. Съгласно закона, чл. 52, Народното събрание е длъжно да разгледа предложенията. Върховенството на Закона в България не работи, правосъдието се прилага избирателно, независимостта на Съда и ефективността на Прокуратурата са недостатъчни, което не гарантира нормалното гражданско правораздаване, и ефективната наказателна политика на държавата, смятат от „Правосъдие за всеки“.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram