Правим паметник на химна „Велик е нашият войник“ в Казанлък

Това каза за Радио „Фокус“ Иво Антонов /на снимката/, директор на Дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната, която отговаря за военните паметници

Маршът на 23-ти пехотен Шипченски полк и химн на Българската армия от 1997 година навършва 100 години. Създаден е по стихове на казанлъчанина подпоручик Константин Георгиев и музика на Михаил Шекерджиев.

„Химнът е създаден в Охрид, тогава той е бил в рамките на Обединена и Велика България. Нека припомним, че Охрид е една от българските столици. Така че това, че е написана в Охрид, тази песен може да бъде написана и в Търново, и в Плиска, но тогава просто фронтът е бил в Охрид и може би духът на Самуил, както има една известна картина, е повлиял на нашите войници и на тези герои, които са се сражавали там, и на авторите на текста и музиката на тази велика песен“, каза в ефир Антонов.

В Централния военен клуб в столицата днес на  тържествено събитие кметът на Казанлък Галина Стоянова ще обяви инициативата на инициативен комитет, който е създаден специално да построяване на паметник на химна на Българската армия и 23-ти Шипченски полк в Казанлък. Това ще е вторият в света подобен паметник след Паметника на „Марсилезата“ в Марсилия. И за това вече са осигурени и част, да кажем начална част от необходимите средства от Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война.

Пред входа на Военното формирование в Казанлък сега има паметна плоча на химна, чийто автор на текста е съгражданина ни Константин Попов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram