Почти 40 градуса отчетохме днес

Горещата вълна над Балканите нажежи термометрите и в Казанлък. В 15:00 ч. днес уредите отчетоха 38,5 градуса на сянка, което сбъдна прогнозите за екстремно горещо време и жеги над обичайното за сезона. Стойностите ще достигнат пика си към 17:00 – 18:00ч. днес, така че нищо чудно да измерим някой друг рекорд, именно днес. Влажността на въздуха е 34 %, което създава усещането за още по-големи горещини.

Днес е с почти два градуса по-топло от първия ден на август, като вчера са били измерени 36,3 градуса. В близките дни температурите леко ще тръгнат надолу. Утре ще продължи да духа до умерен вятър от запад-северозапад и с него в северната половина от страната дневните температури ще се понижат, но ще остане горещо. Привечер вятърът ще отслабне и ще се ориентира от североизток. Максималните температури ще са от 34° – 36° в северозападните райони от страната до 40° на места в Южна България.

От Метео Балканс предупреждават в идните дни за висок риск от силни гръмотевични бури, но преди бурите – остава опасно горещо. Температурите за 5 август се очаква да достигнат до 42-43 градуса по Целзий. Над Северозападна и Западна България ще започне захлаждане с навлизането на студен атмосферен фронт. На места ще има превалявания, придружени и от гръмотевични бури. За опасност от едра градушка, опасни пориви на вятъра и значителни валежи предупреждават моделите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram