Полякиня ще заработи сред доброволците в Казанлък, трима наши пък заминават за родината й

Една от страните, с които СНЦ “Младежки център за развитие- Взаимопомощ” си партнира най-дълго и най-често, е Полша. Отношенията с организации от тази държава започват през 2008 г., на проект в Германия, по време на който основателят на “Взаимопомощ” Красимир Цанев и настоящият председател инж. Мария Славова срещат Марчин Домбкиевич. В последствие “Взаимопомощ” и полската “ФЕНИКС” организират заедно над 10 младежки обмени и обучения, повечето от които се провеждат в полския курорт Закопане.

IMG_76156119557524

Но младежките обмени не са единствената сфера на действие на “Взаимопомощ”. Казанлъшката организация работи успешно и с Европейска доброволческа служба. От 2011 г. досега 10  българи са изпратени в Полша на ЕДС проект, а 11 поляци са посрещнати в Казанлък. Последната посрещната доброволка е Доминика Лясковска, пристигнала на 30 август в града ни за 9 месеца. Предстои нов съвместен проект с Stowarzyszenie GRUPA DZIAŁANIA- младежкият обмен-„Common roots – various paths”, който ще се проведе в първата половина на септември в Закопане, по който ще заминат 5-ма българи, от които 3-ма от Казанлък.

12180165_10207898696730305_53229975_n

Но “полската връзка” не спира дотук. Благодарение на “Взаимопомощ”, посланикът на Република Полша пристигна два пъти в града ни- през 2012 за Деня на Полша в Казанлък, а през 2013- за откриване на единствената в България Стена на доброволчеството. Директорът на Полския културен институт също дойде в града ни през 2015 г. Благодарение на това сътрудничество, беше осъществен културен обмен между двете страни. Самите доброволци представят своите страни по най-добрия начин, а изпратените от “Взаимопомощ” млади хора в Полша спомагат за опознаването на страната ни и я правят по-популярна сред местните хора. Накратко, дейността на “Младежки център за развитие- Взаимопомощ” е насочена към двустранен културен обмен, обмен на добри практики и дава възможност за развитие на млади хора от България и Полша.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram