Полезни съвети за безопасното шофиране в зимни условия от автомобилния пилот и автоинструктор Валентин Георгиев

„Основен съвет към всички водачи е да бъдете по-толерантни един към друг. Това, че някой е отнел предимство, или че пешеходец пресича неправилно, не е задължително да ругаете и да налитате на бой. Бъдете смирени водачи на пътя! Приемайте с усмивка всяка ситуация и си вадете поуки от нея“, – разказва ни автомобилният пилот Валентин Геориев, който е и автоинструктор в Казанлък. С опита и познанията си вече помага на кандидат-шофьорите да научат всичко необходимо от практиката за движението по пътищата. Често възникват по-сложни и конфликтни ситуации, в които всеки един от водачите може да изпадне, но тогава вече идва в помощ търпението и толерантното отношение. Това също е част от обучението.

А ето и какви съвети получаваме от състезателя в автомобилния спорт за предстоящия зимен сезон и безопасното шофиране: „На първо място, трябва да подготвим автомобила със зимни гуми (по възможност нови), да спазваме по-голяма дистанция, да внимаваме (особено рано сутрин) с т.нар. черен лед. Не бива да забравяме светлините, а при намалена видимост, да използваме и допълнителните халогени. Винаги подбирайте подходящата предавка, съобразно скоростта и не оставяйте автомобила да се движи по инерция, съветва ни Валентин.

Спирането с намалено сцепление (мокър/заледен асфалт или сняг) става по-рано с по-плавен натиск на спирачката. При евентуално поднасяне на автомобила, навременната реакция е от основно значение за овладяването му. При автомобилите с предно предаване се подава газ (в много от случаите пълна) и не се връща, до овладяването! Със задно, газта се отнема и се подава отново, но когато задницата се върне!

Никога не натискайте спирачка при поднасяне, особено ако е по-голямо. Гарантиран е удар. Това допълнително разбалансира автомобила. Не се страхувайте да направите корекцията с волана!Представяйте си винаги на къде сочат предните гуми. Не забравяйте, че автомобила се подготвя преди завоя! Влиза се плавно на по-ниска предавка, а газта се дозира много внимателно. Спазвайте всички правила за движение по пътищата и слагайте предпазните колани!

Спокойно и безаварийно шофиране на всички водачи! Нека се пазим един друг и всички участници в движението!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram