Показват слабо известни гледки в изложба по „Проект Бузлуджа“

„Бузлуджа – паметта на времето“ е надсловът на изложбата, която ще бъде открита на 18-ти ноември в казанлъшката художествена галерия по инициатива на арх. Дора Иванова, автор на проект за връщането към нов живот на монумента на върха.
Любопитна и малко известна информация относно миналото и настоящето на паметника чрез ще бъде показана чрез архитектурни анализи и многобройни фотографии, дело на шотландката Никола Милър.
„Бузлуджа не е бреме, а шанс, защото притежава огромен потенциал – потенциал да бъде опазен един архитектурен шедьовър и една част от историческото материално наследство на България, което би могло да бъде пример за други изоставени паметници. Също така притежава туристически потенциал да се превърне в една от най-атрактивните дестинации в страната, а с това и финансов потенциал да носи приходи.
Нека този път заедно съградим от разрушеното и превърнем комплексите в гордост , а разкъсването в обществото – в повод за обединение. Защото отговорността да опазим
историческите и културни ценности за следващите поколения е наша!“, заявява арх.Иванова.
Изложбата е част от инициативата на фондация „Проект Бузлуджа“, целяща превръщането на сградата във функциониращ паметник на културата. Тя се осъществява с подкрепата на Художествена галерия – Казанлък и парк-музей Шипка-Бузлуджа и може да бъде видяна всеки ден от 19-ти ноември до 10-ти декември от 9:00 до 17:30ч, входът е свободен.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram