Показаха историята на Паметника на свободата на Шипка

В понеделник вечер в залата за временни изложби на Художествена галерия, Казанлък бе открита една историческа изложба. Не само по тематика, а и по значимост. „80 години паметник на свободата на връх Шипка“.
Галерията домакинства на няколко културни институции, инициирали, отворили фондовете си, подпомогнали и осъществили изложбата – Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ – Казанлък, Регионален исторически музей – Габрово, Отдел „Държавен архив“ – Габрово и Регионална библиотека – Габрово.
Без излишен патос и приповдигнатост, но с точните български думи, каквито събитието, поводът и самият паметник заслужават, фотодокументалната изложба беше открита от директора на Художествена Галерия – Казанлък Христо Генев и от Данчо Данчев, директор на НПМ „Шипка-Бузлуджа“.

Повече от 30 пана с образите на първите изразители на идеята за въздигане ПАМЯТНИК НА СВОБОДАТА – Стефан Берон и Петко Р. Славейков през 1920г., на двамата архитекти, чиито проект „Ветеран“ е „откупен“ от Комитета – арх.Атанас Донков и скулптора Александър Андреев (да не пропуснем да отбележим, че във втория и последен конкурс през 1925г. с проект за паметника участмва и художникът от Казанлък Иван Милев), образите още на: майстор-акордант Пеньо Атанасов – Бомбето, един от водещите строители, представен в експозицията и с личните си каменоделни инструменти, на Кирил Шиваров – автор на гипсовия модел на лъва, снимка и на групата на Христо Гъдев по отливане на бронзовия лъв във военната фабрика през 1930г., на конструктори, предприемачи, на опълченци и официални лица; фототипни страници от кореспонденцията на Комитета, чертежи и скици, непоказвани никога досега, стояли заключени в чекмеджета, колекция от юбилейни пощенски марки и картички с изглед от историческия връх с вече построения Паметник на свободата; 4 рисунки от Вячеслав Бабикян на местата на боевете, оказали се така важни за историята на България; впечатляващи фотографии от тържественото откриване и освещаване на Паметника на 26 август 1934 година – с цар Борис ІІІ и генерали, министър-председателя Кимон Георгиев, руски ветерани, опълченци, старозагорския митрополит Павел, Самарското знаме, 100 000 българи, коленичили пред Светинята. И още детайли, още снимки от ремонта и по-новото време, още лица, още История.
На откриването на изложбата Павел Митков, главен уредник в НПМ „Шипка – Бузлуджа“ представи и съпътстващо юбилейно издание на музеен вестник, посветен на 80-годишнината от издигането на Паметника на свободата на връх Шипка.

Фотодокументалната изложба ще остане в залата на Художествена галерия – Казанлък до 16 август, като само в първия си експозиционен ден вече е посетена от десетки казанлъчани и гости на града. Изложбата се радва на заслужен и обясним интерес, като поводът и наситеното й, изключително ценно за всеки българин съдържание, не отстъпва на вниманието и труда, с които е осъществена и предоставена на своите зрители.

Художествена галерия, Казанлък

105

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram