Под контрол: Язовир „Копринка“ наполовина празен

14 водоеми в страната са със запълване над 90% от обемите си към 8 март, съобщи МОСВ.

Язовир „Копринка“ не е сред тях.

Наличният завирен обем на изкуствения водоем, който е с трансгранично влияние, е 61.7 млн. кубични метра. Това е 43.4% от общото му водохранилище.

Язовир „Жребчево“ към момента е със 176.7 млн. м3, което е 44.2% от общия му обем.

Язовирите, пълни почти до 100% са „Йовковци“, „Среченска бара“, „Тича„, „Камчия“, „Ясна поляна„, „Ахелой“, „Мандра“, „Въча“, „Кричим“, „Боровица“, „Кърджали“, „Студен кладенец“, „Розов кладенец“ и „Пчелина“.

 

Няма опасност от наводнения в страната според оценката на Министерството на околната среда и водите за състоянието на наблюдаваните комплексни и значими язовири .

Отговорните институции са предприели превантивни действия и са създали организация и координация с цел недопускане на потенциален риск от наводнения поради възникналата хидрометеорологична обстановка в страната, вследствие обилния снеговалеж, покачването на температурите и снеготопенето.

 Съгласно приложение №1 към чл.13 ал.1, т.1 от Закона за водите, комплексните и значими язовири са 53. Сумата от наличните в тях завирени обеми към 8 март 2018 г. е 4.8 млрд. кубични метра вода и представлява 74.1 % от сумата на общите им обеми. Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми са както следва:питейно-битово водоснабдяване – 88.5 % от общия им обем, напояване – 60.5 % от общия им обем и енергетика – 81.5 % от общия им обем.
news.bg

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram