Подарете днес на детето си книга

2 април – Международният ден на детската книга, е един от най-подходящите дни за такъв подарък. Целта на този специален ден е да се вдъхне любов към четенето у децата и да се насочи вниманието на обществото към детската книга и литературата за деца. Празникът на книгата се отбелязва в целия свят от 1967 г. по решение на Международния съвет за детската книга, с официален статут на член на УНИЦЕФ и ЮНЕСКО. По традиция всяка година различна страна е домакин на отбелязването на този празник. Страната-домакин кани известен писател да напише обръщение към децата от целия свят, а известен детски илюстратор да направи плаката на честванията.
Денят на детската книга съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805 – 1875), създал едни от най-великолепните приказки на всички времена. „Няма по-хубави приказки от тези, които създава самият живот“, казва Андерсен, изключителен майстор на правдиви и истински истории.
През 1958 г. ЮНЕСКО учреди Международен Златен медал на името на Андерсен, наречен Малка Нобелова награда. Оттогава на всеки две години се връчва награда на най-добрия детски писател и художник на детски книги. Наред със световните писатели Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол в Почетния списък на IBBY /Международен съвет за детски книги/ са вписани и наши писатели.
Първият български писател, вписан в Почетния списък, е Ангел Каралийчев. След него са вписани и Валери Петров за „Пет приказки“ през 1988 г., Йордан Радичков за книгата „Малки жабешки истории“ през 1996 г. и Веса Паспалеева за „Пролет в родината“ през 1980 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram