„Повиквателна“ за казармена изложба ни праща д-р Вълев

„Когато момчето става мъж…“ е изложба, представяща наборната военна служба през социализма. Неин автор е д-р Илия Вълев, който е уредник в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Тя ще гостува в Казанлък в Музея на розата от 7 април

Изложбата изследва наборната военна служба, тя за цяло едно поколение е част от личната история на мъжете и е интересна, понеже не е изживяна.

Наборната военна служба на практика е съвременният ритуален процес по възмъжаване на момчетата. През Възраждането коледуването е било ритуалът, през който момчетата са възмъжавали и са ставали мъже, а впоследствие наборната военна служба е поела тази функция, разказа етнологът.

Затова и самата изложба представя един ритуален процес, който започва с военно-медицинските комисии, където е първият граничен преход към възмъжаването. Следва цикъл от обичаи, свързани с войнишкото изпращане, първите 40 дни в казармата, военната клетва – като много важен военен и обществен ритуал, проследява се животът в условно оставащите 700 дни и накрая завършва с уволнението.

Етнологът д-р Вълев се занимава с тази проблематика вече десет години, а изследването обхваща казармата през социалистическия период – от 1944 до 2008 година в България. Следващите му намерения са да изследва наборната военна служба след демократичните промени до 2008 година и да направи сравнение.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram