Побратимяваме се с иранския град Кашан, организиращ Фестивал на розовата вода

По предложение за сключване на Меморандум за разбирателство между град Казанлък, България и град Кашан, Иран трябва да се произнесе Общинският съвет на своето заседание през февруари. Кашан е град в централен Иран, административен център на шахрестана Кашан в провинция Исфахан, с населението от 304 487 души (2016 г.). Намира се в провинция Исфахан, между планината Каркас на запад и централната пустиня на изток и на 190 km южно от столицата Техеран.

В региона се отглежда Роза Мохамади (Иранска Роза дамасцена), а през месеците май и юни се провежда ежегодно Фестивал на розовата вода (Golab Giri).

Името на града идва от най-ранните обитатели на града (касиани), чиито останки са намерени в околностите и са датирани на 9 000 години.
В могилите Сиалк, които се намират на 4 км западно от града, са открити множество артефакти, доказващи че районът е бил един от основните центрове на цивилизацията в праисторически времена. В покрайнините на града се намира пирамидата Сиалк, датираща от преди 7000 години.
Между XII и XIV в. Кашан е бил основен център за производство на керамика и теракота.
Градината Фин в Кашан е историческа персийска градина – един от най-добрите образци на архитектурата в света, тъй като представлява комбинация от история, архитектура и природа. Тя е великолепен пример за архитектурна градина и името ѝ е регистрирано в Списъка със световно наследство на UNESCO.
Разполагайки с повече от 600 исторически къщи с различна архитектура, някои от които са използвани като най-хубавите традиционни резиденции в Средния Изток, Кашан се представя като града на къщите в света.
Едни от най-важните промишлени сектори, развити в Кашан са: производство на килими,
текстил, коприна, розоварене, производство на: чугунени тръби; UPVC тръби, медни жици, млекопреработване, коноп, лимонов сок, прах за пране, керамика и теракота, алуминий, порцелан, пластмаса, меламин, метални отливки, прежди, повече от които се изнасят в чужбина. Повече от 70% от машинно-произведените килими за износ в страната се изработват в този регион – Кашан е известен като световна столица на машинно произведените килими (Износът на година от килими в Кашан възлиза на 100 милиона долара).
В Иран, Кашан се слави като център на декоративните рибни култури и екстракцията на розова вода, розово масло и различни видове билкови есенции.
През юли 2018 Кашан е избран от жури от националния съвет на занаятите през юли 2018 за национален град на традиционния ирански текстил. (Към момента в Кашан развиват своята дейност повече от 200 активни занаятчии в сферата на традиционния текстил.)
На територията на Кашан са разположени повече от 10 университета и центрове за висше образование. Един от най-известните и най-старият е Кашанският университет, основан през 1973 година.
Регионът има сериозен потенциал за развитие на здравен туризъм: Там са разположени повече от 12 специализирани болници и медицински центрове, които впечатляват с високотехнологичното си оборудване.
На 07 февруари 2022 година в Община Казанлък бе получено Писмо №54-00- 1/08.02.2022 от посолството на Ислямска република Иран в България във връзка с предложение от Община Кашан, Иран и готовност за сключване на договор за побратимяване с Казанлък. Като мотиви са посочени, както следва: Потенциалът и културно-историческите и туристически прилики с град Казанлък,
особено в областта на отглеждането на роза.
На 19 и 20 юни 2022 посланикът на Република България в Ислямска република Иран Николина Кунева посети град Кашан и проведе разговори с кмета на общината д-р Хасан Бахшанде Амние. Обсъдени са били възможностите за установяване на сътрудничество между Община Казанлък и Община Кашан в редица области, в т.ч. търговия, туризъм, култура и др. Посланик Кунева и д-р Бахшанде изтъкнаха някои общи черти в традициите на България и Иран, както и съществуващия потенциал за развитие на връзките между двата града, които са добре познати символи на розопроизводството.
През месец януари 2023 г. в Община Казанлък е постъпило Писмо №54-28-8/16.01.2023 от Министерство на външните работи на Република България относно финализиран от иранската страна проект на меморандум за разбирателство за побратимяване между Община Казанлък и Община Кашан, Ислямска република Иран.
От Община Казанлък заявяват, че подписването на Меморандума за разбирателство и сътрудничество ще даде възможност на администрацията, бизнеса и жителите на двата града да участват в съвместни проекти и да си сътрудничат в различни области на социалния, икономическия и културния живот. Това ще бъде предпоставка за споделяне на идеи и опит и ще способства за по-доброто опознаване на историята, културата, бита и душевността на хората на двата града по пътя на взаимни посещения и активизиране на културния и туристическия обмен.
Партньорството между двата града ще създаде благоприятни условия за популяризиране на нашето историческо наследство и традиции, а отношенията между двете страни ще се задълбочат, а контактите между местните власти ще създаде потенциал за бизнес взаимоотношения между фирми и предприемачи във всички сфери, както и за туристически и друг обмен между хората.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram