Писателят д-р Димитър Няголов стана Почетен гражданин на Павел баня

На свое редовно заседание Общински съвет Павел баня, чрез своя Председател Шендоан Халит, връчи Почетния знак и Диплом на удостоения със званието „Почетен гражданин на община Павел баня” с Решение №188 от 25.04.2016г. д-р Димитър Няголов, роден в с.Габарево, община Павел баня. Удостояването със званието е във връзка със 75-годишния му юбилей за особени заслуги, оставили трайна следа в развитието на община Павел баня в областта на литературата, здравеопазването и обществените отношения.
Д-р Димитър Христов Няголов е роден 1941г. в с. Габарево. Основното си образование завършва в родното си село, а средното в гр. Стара Загора. През 1967 г. се дипломира в Медицински университет гр. София.
                Работи като лекар в гр. Шипка и гр. София, а от 1972 г. в гр. Казанлък като специалист-невролог, началник на нервно отделение и в частна болница „Свети Лазар“. Като лекар се стреми да оказва необходимата и навременна помощ на болните от Габарево и останалите селища на община Павел баня.
                Д-р Димитър Няголов освен прекрасен лекар е изявен общественик и уникален писател. Той е човек, съчетал в себе си великолепни добродетели и качества. Има множество публикации на разкази и есета в редица литературни вестници и списания: „Литературен форум“, „Искра“, „Седмица“, „Долина“, „Словото днес“, „Литературен глас“, „Знаци“, „Везни“, елетронното списание „Литернет“ и други. Има издадени четири книги с разкази: „Котка в бара, „16 милиарда минзухари“ , „Панделката на морския кон“ и „Небето на костенурките“.
                Член е на съюза на българските писатели и на Клуба на писателите-лекари, както и на Литературното сдружение „Кула“ в гр. Казанлък.
Д-р Димитър Няголов участва активно в обществения и културен живот в с. Габарево и община Павел баня: организиране и провеждане на литературни срещи в Джанановата къща и по време на Празника на черешата в с. Габарево. Инициатор е на изграждането на паметна плоча на д-р Петър Алексиев и г-жа Нора в центъра на Габарево.
                Д-р Димитър Няголов е безспорен авторитет и стожер на разбирателството между различните етноси в с. Габарево и община Павел баня.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram