Пет семейства от Казанлък ще получат помощ за ин витро

Пет бездетни двойки от община Казанлък ще получат финансова помощ от по 1400 лева за ин витро процедури. Средствата ще покрият част от изследванията, направени от тях, в опитите им да се сдобият с дете.
Това съобщи за БТА д-р Гергина Димитрова – председател на постоянната комисия по здравеопазване в Общинския съвет на Казанлък.
Парите се отпускат от общинския бюджет, съгласно наредба, регламентираща реда и начина на подпомагане на семействата с проблеми в зачеването.
Специална общинска комисия от експерти в здравеопазването – лекари и представители на община Казанлък, разглежда документите на кандидатстващите за помощ. Наредбата действа вече втора година и интересът към нея е голям. През миналата година 20 семейства са искали помощ по нея.
През тази година и петте двойки, подали документи за помощ от общината, са одобрени и ще получат такава.
Парите се превеждат по сметка, след представяне на документи за направени ин витро изследвания.
Общият размер на отделените през тази година за целта средства в общинския бюджет на Казанлък е 7 хиляди лева.
1000 лева от тази сума ще се предоставят на бездетно семейство, кандидатствало по програмата през миналата година. Семейството не е успяло да получи общинска помощ тогава, поради изчерпване на бюджета за тази цел.
С всяка изминала година се увеличава броят на двойките с репродуктивни проблеми, каза за БТА д-р Пламен Пенев – акушер-гинеколог от Казанлък и експерт към общинската комисия.
На практика всяка седма двойка има такъв проблем, като причините за него са комплекси.
Между 2000 и 5000 хиляди лева струва една процедура ин витро, в зависимост от всеки отделен случай и от клиниката, където се прави.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram