Пенсионери vs. старейшини в Павел баня

С революция, бунт и стачка пенсионери шумно заплашиха общинските съветници на Павел баня, които гласуваха субсидията за транспорт от 13 хил. лева месечно да не отива при превозвача, обслужващ района, а директно при потребителите.

Брожението на хората от третата възраст бе реакция на предложението на старейшината от БСП Радостин Миланов, според което отпадат картите за намаление, а пенсионери и ученици вече ще купуват билетчета на реалната цена, ще ги събират и ще ги представят на секретарките на кметствата, които пък ще обработват документацията и ще „връщат” пари на пътуващите, за да им се отчете правото на 50 % отстъпка.
Според Миланов това е мярка за контрол върху превозвача и на разходването на средствата за транспорт. Според правоимащите потребители това е трудоемък процес и излишен разход на време.
„Моето предложение е провокирано единствено и само от факта, че разходът на субсидията, която гласуваме всяка година, не може да бъде доказан от администрацията. Смисълът на предложението ми е да не отиват парите при превозвача, а директно при хората”, изтъкна Миланов и добави: „По този начин субсидията от 13 хил.лева ще бъде намалена в пъти и само след няколко месеца ще се види моята правота. Секретарите по кметствата, твърдя, имат работа не повече от 1-2 часа на ден. Ангажирането им с процеса по отчитане на билетите ще им даде възможност за един по-голям контакт с хората. Те отлично познават своите съселяни и по този начин ще затегнем дисциплината. Целта е тази субсидия годишно от 187 000 лева да бъде сведена до поносим размер и тя да стига до хората. Парите им са защитени. Тези пари не са за превозвача, за компенсиране на неговите неудачи, а са единствено за хората, които имат това право-пенсионерите, учениците и военноинвалидите”.
Според председателя на местния парламент в Павел баня, Христина Петрова, тепърва ще се търси механизъм за отчетност на билетите, така че той да не утежнява хората. Ще бъдат привлечени експерти, за да се вземе най-правилното решение. Но най-важното пак според Петрова е, че се запазва привилегията за 50% намаление за пътуващите социални групи. Пенсионерите, разбунили духа на заседанието били тенденциозно подбрана група, тя не представлява всички хора от златната възраст в общината. За Пресс тв Петрова заяви: „Общинският съвет на Павел баня години наред е провеждал политика в защита на пенсионерите и учениците. Механизмът на отчетност ще бъде допълнително определен с решение на Съвета. Ще ползваме съветите на икономисти. Не Общинският съвет създаде това напрежение. То беше изкуствено провокирано. Питайте този, който го предизвика. Това са тенденциозно подбрани пенсионери, хора, членове на пенсионерските клубове от селата, от двама-трима от тях. Ще обясняваме на хората, че няма да се ангажират прекалено с отчетността”.
Кметът на Община Павел.баня Станимир Радевски е категоричен, че ще обжалва допълнението към Решение № 890 от 29 януари, защото с премахването на картите и с подменящата ги кампания да се събират билетчетата „в пазарската чанта”, както се изразиха възрастните, само се пречи на хората. Администрацията на Радевски ще опита по съдебен път да стопира решението, от което ще страдат хората. Радевски се закани, че още тази седмица ще обжаалва: „Ще обжалвам решението, то е неоснователно, против интересите-обществени и финансови, това се прави, за да се пречи на превозвача, откакто едностранно Бесоолу прекрати договора, се пречи на превозвача. Нека Общинският съвет носи отговорност, това е негово решение, не мое. Предложението е на г-н Миланов. Ще страдат единствено хората. От септември месец ги измъчват. Сега с това решение ще продължат да ги мъчат. Ще обжалвам незабавно!”, закани се кметът.
7 953 732 лева е макрорамката на бюджета на Община Павел баня за 2015 година, гласувана в петък от Общинския съвет там. 3 042 521 лева от сумата е от местни дейности, останалите 4 425 100 лв. са от държавната субсидия. Преходният остатък от м.г. е в размер на 466 103 лв.
156 000 лева е субсидията за транспорт за 2015 г.. Миналата година превозвачът „Пътнически превози Павел баня” точно в началото на учебната година прекрати едностранно договора и общината остана за няколко дни парализирана. Фирмата бе недоволна от забавянето на плащането на субсидията от общината, от администрацията пък искаха по-силен контрол върху разходването на средствата. От друга страна Общинският съвет актуализира размера на субсидията увеличавайки я, а кметът Радевски бе притиснат да търси пари допълнително и да търси съдебно разрешение на ситуацията. В крайна сметка бе намерен друг превозвач, който и в момента изпълнява договора за обслужването на транспортната схема на павелбанско, но последните две фактури за м.г. били на стойност по 17 000 лева всяка, предстои плащането им, както и на фактурата за месец януари т.г.

Гледайте репортаж от заседанието по Пресс тв тази вечер в емисия „Новини“ от 18:10 часа

Sesia_OBS_PB_03

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram