Патриарх Неофит пристигна в Стара Загора

Българският патриарх Неофит пристигна за първи път в Стара Загора. Той ще участва в тридневните чествания на 50-та годишнина от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий.

Заедно с придружаващите го представители на Светия Синод, Негово Свтейшество бе тържествено посрещнато пред катедралния храм „Св. Димитър“ от Негово Високопреосвещенство Старозагорския Митрополит Киприан, областния управител Гергана Микова, заместник областния управител Петя Чакърова, заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, народния представител Кръстина Таскова, представители на старозагорската епархия, както и десетки граждани. Патриарх Неофит получи икони от децата от Митрополитското неделно училище „Св. Игнатий Старозагорски“, както и това към храм „Св. Троица“, след което отслужи вечерня в катедрален храм „Св. Димитър“ в гр. Стара Загора и заупокойна молитва на гроба на приснопаметния Старозагорски митрополит Панкратий, който се намира в двора на църквата. 

„Сърцата ни са преизпълнени с чувства и емоции, които нахлуват заедно със спомена за приснопаметния владика, пред чийто гроб стоим с трепет и вълнение. Когато по Божия промисъл Бог ме постави на митрополитския престол в Стара Загора открих още качества, които ме карат да му се възхищавам. Сега отново се убеждавам в перспективните му мисли и действия, чиито добри плодове все още берем. Сега по-често се вглеждам в неговия пример като участник в междуцърковните отношения и черпя от опита. В следващите два дни ще можем да си припомним неговата личност, независимо от обстоятелствата, които ни се представят от една и друга медия, злоупотребяващи с паметта на митрополит Панкратий. Нека се поучим от неговия пример. Той имаше покаяние, милост, добросърдечие, вдъхновение и боязъм от Бога. Духовният му живот показа именно това, че когато човек се покае и потърси прошка от Бога, той ще бъде приет. Бог ми е свидетел, че тази моя лична любов към моя духовен старец дядо Панкратий ме вдъхновява и ми дава сили. Нека почерпим този опит – силна личност, която намери мъдростта на покаянието и сърцераздирателните сълзи. Който го направи винаги ще може да се върне при Бога!“, обърна се към присъстващите Митрополит Киприан.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram