Патриарх Неофит откри научна конференция, посветена на 50-тата годишнина от интронизацията на митрополит Панкратий

Патриарх Неофит откри научна конференция, посветена на 50-тата годишнина от интронизацията на митрополит Панкратий

 С изпълнение на октет за източна православна музика  „Св. Йоан Златоуст“, с диригент Стефка Минкова започна научната конференция „Старозагорският митрополит Панкратий като образец на всеотдаен архиерей, духовен наставник и общественик“. Тя бе открита от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

„Името на митрополит Панкратий и до днес се асоциира с образа на всеотдайния архиерей, грижовния архипастир, старателно изпълнил своя църковен и граждански дълг. В далечната 1967 г., той оглавява старозагорската епархийска катедра. На митрополитския престол беше наследил изрядни и високоавторитетни йерарси – митрополитите Методий, Павел и Климент, останали в паметта на Св. Православна църква като личности, специално отдадени на служението си за благото и духовния културен напредък на своя народ. Вдъхновен от примера им във времето на своето светителство, митрополит Панкратий показа, както на своите епархиоти, така и на събратята архиереи и на всички онези, които го познаваха, добрия образ на пастира в църквата Христова. Образът, който ни е завещан от самия Господ Иисус Христос, от този, който не дойде за да му служат, а да послужи. Строгостта и архиерейското му звание се съчетават в светлата му личност, със строгостта и твърдостта, които изисква позицията на църковния администратор и на епископа, като Божий разпоредник, в църквата Христова. Такъв ще остане в паметта на църквата образа на митрополит Панкратий, образ на истински християнин и духовник, отдал целия си съзнателен живот и всичките си сили и дарования на Бога и делото на Неговата света църква. В живота и в служението си митрополит Панкратий се отправяше към Господа единствено с думите на псалмопевеца, че никога не ще допусне праведник да се поклати и че във вечна памет ще остане праведник. С ясното съзнание за тези вечни истини, той живя и се представи пред престола на Бога, когото обичаше с цялото си сърце и на когото служеше без да жали здраве, сили и способности. Вечна и блажена да бъде паметта на Старозагорския митрополит Панкратий, божият мир и неговата велика мисъл да бъдат с всички вас. “

Към присъстващите се обърна и кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, който благодари на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, под чието благословение се провеждат честванията, за възможността в града ни да бъде посрещнат Светейшия патриарх и придружаващите го гости от Светия синод, като гарантира, че в лицето на администрацията те могат да открият постоянна подкрепа и готовност за сътрудничество.

В конференцията с доклади се включиха Техни Високопреосвещенства Великотърновския митрополит Григорий и Сливенския митрополит Йоаникий, проф. Цанко Яблански, акад. Благовест Сендов и доц. Д-р Димитър Попмаринов, след което бе прожектиран и филмът „Архиереят“, посветен на делото на дядо Панкратий.

Сред гостите на конференцията бяха Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и Сливенския митрополит Йоаникй, народните представители Емил Христов, Георги Гьоков и Донка Симеонова, областният управител Гергана Микова, заместник-областният управител Петя Чакърова, заместник-кметът Иванка Сотирова, директори на институции, представители на Светия синод и много граждани.

Автор: Благовест Илиев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram