Параатлетите ни потеглиха към Катар за Световното по лека атлетика

Казанлъшките параолимпийци отпътуваха за Доха в Катар, където ги очаква участие в Световно първенство по лека атлетика.
То започва на 21-ви октомври, а страната ни ще бъде представена от 19 спортисти, които ще се борят за първите места в дисциплини като скок на дължина, хвърляне на копие и диск, тласкане на гюле. Голямата цел на българския отбор е да завоюва първо или второ място в отделните дисциплини, тъй като това гарантира директно участие в параолимпиадата в Рио де Жанейро догодина.
На шампионата в Катар тройната златна медалистка от Сочи Даниела Тодорова ще се представи в трите дисциплини на хвърлянията- копие, гюле и диск. В трите сектора ще прави своите опити и Дечко Овчаров. Ружди Ружди, на когото в Сочи бяха нужни само 5 см., за да подобри световния рекорд на гюле, ще се състезава и в дисциплината хвърляне на диск. Диск и копие ще хвърля Мустафа Юсеинов.  Казанлъчани ще бъдат придружавани от треньора си Радостин Тодоров.
Преди две седмици, параолимпийците ни се прибраха от Световните игри за хора с увреждания  в Сочи с 16 медала, 11 от които златни. Веднага след това те се пръснаха за тренировки из цялата страна, тъй като няма национална база за тяхната подготовка. Възпитаниците на Радостин Тодоров от години тренират на поляна в Павел баня, близо до санаториума за рехабилитация. Така хем спортуват, хем лекуват контузиите и използват максимално възможностите за възстановяване между състезанията. Настоящото е най-големият спортен форум през годината. На Световното в Катар ще участват над 1300 съзтезатели от близо 100 държави. Поради отпадането на коефициентите, определящи степента на увреждане, спортистите ни с по-тежки увреждания са приравнени на тези с по-леки. Така шансовете ни за медал намаляват, но въпреки това всеки от нас ще даде максимума от себе си, коментира преди заминаването Даниела Тодорова. Вчера, чаровната ни лекоатлетка за рожденния си ден прие стотици поздравления и пожелания, както за здраве и бързо възстановяване, така и за достойно представяне на поредния за нея голям световен форум.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram