Пандизчия осъди затвора в Стара Загора

Изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в старозагорския затвор осъди Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” да му плати сумата от близо 8 000 лева заради лоши условия на живот в пандиза. Първоначално затворникът е поискал 78 000 лева, но Административния съд в Стара Загора не уважила молбата му.
Лишеният от свобода се жалвал, че бил настанен заедно с други лица в обща килия, твърде малка по площ. Липсвал постоянен достъп до санитарен възел, което принуждавало затворниците да уринират в кофа; нямало течаща вода; общите тоалетни били в ужасно състояние—мръсни и с течове, често запушени. Не се осигурявали тоалетни принадлежности и чисто спално бельо. Поради липсата на вентилация имало постоянно лоша миризма в килията. В килията нямало достатъчно светлина и отопление. Водата не била годна за пиене.

Пред съда жалбоподателят се оплакал още, че некачествената и недобре приготвена храна довела до обостряне на язвата му, както и че в килията съжителствал с плъхове, хлебарки, комари и други насекоми.

Условията в затвора потискали ишеца, карали го да се чувства унизен. Затова той настоял да му се изплати обезщетение от 78 000 лева.

След редица проверки съдът установил за доказани твърденията за лоши санитарни условия в затвора, затова решението му е Главна дирекция да изплати на затворника 7 800 лева, сума представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди от незаконосъобразни бездействия на администрацията на затвора в Стара Загора, изразяващи се в неосигуряване на необходимите битови и санитарно-хигиенни условия.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram