Памет за Доко Доков

В ранните часове на 30 юни преди 9 години в болницата в Казанлък издъхна почетният гражданин на града и известен скулптор Доко Доков.


До последния си миг Доко Доков имаше планове и мечти, свързани с родния му град. Една от тях, която се зарекоха тогава през 2013 г. да продължат приятелите и съратниците му, е да изгради паметник на основателя на Казанлък Сараджа Паша. Пълководецът, стъпил в края на 14-ти век на територията на днешния Казанлък, възкликнал: „Ако има рай на земята, то той е тук!“
Друга негова идея, приета радушно от местната управа тогава, но явно забравена днес, бе да се изградят скулптурни композиции по основните булеварди в Казанлък, които да отвеждат туристите до най-известните културни забележителности на града.


Доко Доков стана почетен гражданин на Казанлък дни, преди да почине. Отличието му бе заради безценния принос за развитието на културата в града, както и заради направените от него скулптурни пластики, дарени на града и местната Художествена галерия, на стойност над 100 хиляди лева. Една от най- известните скулптори на Доко Доков, възстановена от неговия приятел Димитър Койчев със средства на частна фирма е „Тракийката“, се е превърнала в един от символите на Казанлък.

Доко Доков е роден в Казанлък през 1929 година. Завършил е скулптура в Художествена академия при проф. Любомир Далчев. Член е на СБХ, има три самостоятелни изложби в Париж, Италия, Испания, Германия. Негови произведения са притежание на частни колекционери от цял свят.


Последвайте PRESSTV вече и в Telegram