Паметник на Бай Ганьо бе открит в казанлъшкото с. Енина

Кметът Веселин Андреев: Вложихме над 1,5 млн.лв. в селото

Кандидатът за кмет втори мандат на казанлъшкото село Енина Веселин Андреев, издигнат от ГЕРБ, и почетният гражданин на Казанлък бизнесменът Добромир Гущеров отриха паметник на един от най-колоритните персонажи в българската литература – Бай Ганьо. Въпреки дъжда, в центъра на китното планинско село се събраха десетки енинци, за да видят реализирана дългогодишната си мечта. „Прототипът на Алекоконстантиновия герой Ганьо Сомов  бил розотърговец от нашето село – Енина. Не можеше да нямаме паметник на Бай Ганьо! Какъв по-подходящ момент от днес, когато се навършват 120 години от написването на първия фейлетон за Бай Ганьо от Алеко Константинов! ”, коментираха местните хора.

„За нас днес е един хубав ден, макар и дъждовен. Това обаче няма да помрачи настроението ни! Напротив! Ще ни върви по вода и занапред. Казвам „и занапред”, защото за последните четири години в с. Енина се случиха не малко хубави неща. Вложихме над 1,5 млн.лв. в подобряване инфраструктурата на нашето село”, отбеляза кандидатът за кмет втори мандат Веселин Андреев.

Цялостно асфалтирани и с положени бордюри са улиците „Иван Савов” и „Бузлуджански конгрес”, асфалтирана е и ул. „Коста Дзънов”. От бюджета на Община Казанлък бяха отделени близо 1 млн.лв. за изграждането на пътя Казанлък – Енина – проблем, който не беше решен десетилетия наред. Ремонтиран бе покривът на кметството, изградена цялостна осветителна система в центъра на селото и площадки за сметосъбиране.

С лични средства в размер на 61 000 лева за изминалия си четиригодишен мандат кандидатът за кмет (втори мандат) Веселин Андреев е направил ремонт на стадиона в селото, закупил е камион за нуждите на енинци, осигурил е финансовата издръжка на футболния отбор.  Андреев финансира и ежегодното провеждане на мотосъбор, както и домакинството на ежегодния колокрос и кросово бягане. От частни лица и фирми е успял да привлече още близо 200 000 лева, с които е направил: цялостно асфалтиране на две улици в източния край на с. Енина, реализиран проект по ПУДОС с изградена детска площадка и изчистено сметище в източния край на селото, изграждане на спортна площадка, чешма и спирка в центъра на Енина, цялостен ремонт на ритуалната зала в гробищния парк и изработване и поставяне на почетен знак и паметници в с. Енина, сред които и този на Бай Ганьо.

Откриването на монумента на Алековия герой беше съпътствано и от награждаване на победителите в конкурса за есе за Бай Ганьо. Първото място бе отредено на Росица Иванов – 15 г. от СОУ „Екзарх Антим I”. Втора награда – Кирил Димов – 5 клас в НГПИД „Акад. Дечко Узунов”. Трета награда – Синем Смаилова от общински детски комплекс „Св. Иван Рилски” – гр. Казанлък. Трите поощрителни награди отидоха при: 17-годишния Мариян Пенев от ПГ „Иван Хаджиенов”, 15-годишния Августин Денков от ПМГ „Никола Обрешков” и 18-годишния Петър Пашев от СОУ „Екзарх Антим I”.

Сред гостите на откриването на паметника на Бай Ганьо бяха: народният представител от ГЕРБ Нено Влайков, кандидатът за кмет втори мандат на Община Казанлък Галина Стоянова, както и общинските съветници от ГЕРБ: Борис Кърчев, Николай Златанов, Галин Иванов със семейството си, Недка Рашева, Радиана Стефанова и Николай Факиров.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 Пресцентър ГЕРБ-Казанлък

DSC_0007DSC_0010DSC_0015DSC_0018DSC_0028DSC_0030DSC_0014DSC_0017DSC_0019

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram