Очакваме 46-то издание на Фестивал на оперното и балетното изкуство

От 23 ноември до 5 декември в Стара Загора ще се проведе за 46-ти път Фестивал на оперното и балетното изкуство – своеобразна панорама на постиженията и търсенията в музикално-сценичните изкуства у нас през последния творчески сезон.

Основни организатори на фестивала са Община Стара Загора и Държавна опера – Стара Загора, която тази година отбелязва своята  респектираща 90-та годишнина. Фестивалът се провежда със съдействието на Министерството на културата.

В рамките на две седмици Стара Загора ще се превърне в столица на музиката и танца. Организаторите ще предложат на почитателите на оперното и балетното изкуство разнообразна и качествена фестивална програма. Тя е оформена след прецизна селекция от над 70 спектакли, създадени от различни български трупи. Безспорен успех е участието на съвременна българска творба, ОМАГЬОСАНИЯТ, мадригална комедия от Божидар Спасов, спектакъл на Пловдивската опера. С представянето на танцовия спектакъл БЕЗВРЕМИЕ балетната трупа на Държавна опера – Стара Загора демонстрира нови търсения и изразни средства в динамично развиващия се съвременен танцов театър. Специално внимание заслужава участието и на Фондация „Дарина Такова“, която заедно с известните творци, режисьорът Явор Гърдев и художникът Ясен Гюзелев и млади изпълнители представя операта Лястовичката от Джакомо Пучини. По този начин ФОБИ се отваря и към независими проекти, извън държавно и общински субсидираните културни институти.

175-та годишнина от рождението на Чайковски ще бъде отбелязана с фрагменти от най-популярната му творба Лебедово езеро – част от спектакъла Viva La Classica на Балет „Арабеск“. Незабравимият Лучано Павароти, който тази година щеше да навърши 80 години,ще бъде почетен с концерт на талантливи певци от Италия, подкрепяни от фондация с неговото име.

Варненската опера ще участва със своя спектакъл на комичната опера ДОН ПАСКУАЛЕ от Доницети, копродукция на Варненската опера с Театро Комунале, Модена, Италия. Още едно заглавие от Доницети ще бъде представено във фестивалната програма: операта ЛУЧИЯ ДИ ЛАМЕРМУР, премиера на старозагорци със сериозно международно участие.  Държавна опера – Бургасгостувас един нов и до известна степен нестандартен прочит на класическата мелодрама Травиата от Вердипо романа на Дюма-син.

В историята на ФОБИ запазено място имат и събитията за най-малките зрители. Софийска филхармония ще гостува със спектакъла ПРИКАЗКИ ЗА ОБОЙ.

Специалният гост на фестивала е оперната прима Дарина Такова, която ще се срещне с публиката на 1 декември преди прожекцията на уникалния видеозапис на спектакъла на операта „Семирамида” от Росини. Ексклузивният видеозапис ще бъде излъчен за първи път в България.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram