От университета в Калгари до библиотека „Искра“ в Казанлък в търсене на ценни ръкописи

Богатата колекция от ръкописи на ОБ „Искра“ е причина за визитата в града на розите на известен български учен с кариера в Канада. Професор Олга Младенова е един от малкото българисти извън страната, който се занимава с огромен успех с историята на българския език и българската литература през епохата на прехода от Средновековието към Новото време, разказва директорът на библиотеката в Казанлък Анна Кожухарова.

Професорът от Университета в Калгари е тук по молба на Директора на Института за литература при БАН доц. Елка Трайкова. Особен интерес в колекцията на Общинската библиотека представлява ръкописен дамаскин от 19 век. За нуждите на своето сравнително изследване за съдържанието и езика на тези книжовни сборници канадският учен с български произход  обикаля света и страната, като вероятно в казанлъшкия източник ще бъдат откроени нови интересни факти. Ръкописът е сборник от дамаскинарски тип, писан на кирилица в началото на 19 век, с непоследователен църковнославянски правопис.

Екипът на Библиотеката с радост ще откликне на молбата на доц. Трайкова и ще предостави условия за научната дейност на проф. Младенова, която е в града ни от днес, разказва Кожухарова. На скъпата гостенка от Канада ще бъдат подарени издания за Фестивала на розата, гордостта на Казанлък, в чието издаване участие има и ОБ „Искра“.

Общинска библиотека „Искра“ е най-мащабното книгохранилище на територията на община Казанлък, съхраняващо и популяризиращо разнообразието на книжовното наследие. Богатството от колекции във фонда на Библиотеката отдавна е признато от научните среди и повод за гордост за казанлъчани и културните публики.
За това и национално богатство са писани много публикации, научни работи. Учени от цял свят проявяват интерес и правят своите проучвания, което е световна атестация за нашия град като средище на духовността. За последните 5 години отделни колекции от фонда „Редки и ценни издания“ са били обект на внимание за специалисти от САЩ, Русия, Гърция и Атон,  България и Израел, Македония, Чехия, Сърбия и други.
Казанлъчани и гости на града ни ценят и организираните множество изложби на тези издания. За учениците екипът на библиотеката периодично провежда уроци и беседи, превърнали се в традиция и очаквано събитие за досег до историята на книгата и изкуството на книгосъставянето.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram