От северния полюс до Шипка

Представители  от втория ,, Международен православен славянски ход 2018″ от Мурманск до Балканите, посветен на 140-годишнина от Руско-турската война от 1877-1878 г. посетиха град Шипка. 
Началото на проекта бе поставено на 16 август в Мурманск на тържествена церемония, състояла се пред паметника на равноапостолите Кирил и Методий, скрепяващ българо-руската дружба и признателност към създателите на славянската азбука. Изготвеното в Мурманск копие на Самарското знаме, което преди време бе развято на северния полюс от капитана на ледоразбивача Олег Шчапин и Марина Чистогонова- секретар на мурманското поделение на Съюза на писателите в Русия е основен символ на похода.
Гостите бяха приветствани по стара българска традиция с топла питка и сол лично от кмета на град Шипка. 
С ,, Добре дошли“ ги посрещнаха и жителите и приятелите от Национално дружество „Традиция“ гр. Казанлък. Кмета на града приветства всички със затрогваща реч, в която подчерта „неразривна връзка“ с Русия и руския принос за възстановяването на третата българска държава.
Поздрав към гостите бе отправен и от ВГ ,, Възраждане “ към
НЧ ,, Светлина -1861″. Участникът в ,,Славянския ход 2018″- журналистът Иля Виноградов сподели за местата, през които са минали на път за България и изрази своята голяма любов към българския народ. Празничната програма продължи с поклонение пред паметта на руските герои и български опълченци в криптата на Храм – Паметник ,, Рождетсво – Христово“.
За поредна година представители на рокерския клуб „Нощните вълци“, също посетиха Шипка. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram