От паметта на Казанлък: Как се появиха символите на ЕС в града

Предгаровият площад в град Казанлък прие в този ден името “Европа”. Това предложение на председателя на Общинския съвет Васил Самарски бе гласувано от общинските съветници през 2007 г. Те одобриха още две предложения на Самарски по повод приемането на България в ЕС: в центъра на всяко населено място в община Казанлък да бъдат издигнати българското и европейското знаме. Общинските съветници допълниха предложението с решението – българското и европейското знаме да се развеят и на всички входни артерии на гр. Казанлък. Другото, възприето от ОбС, предложение на Самарски бе в Казанлък да бъде създаден Европейски информационен център.

В същата година, но през есента, бе открит и евромонумент, в центъра на Казанлък, за прослава на европейското членство на страната. Паметният знак представлява символно вплетени тракийски венец и звездите на страните – членки на ЕС. Кметът на Казанлък Стефан Дамянов преряза лентата и пожела “високи цели и стремежи по пътя към ЕС”.
Идеята за изграждането му също принадлежи на Общинския съвет, като първоначално той трябваше да бъде разположен на предгаровия площад “Европа” и открит в навечерието на Деня на Европа 9-ти май.

Остри разногласия белязаха съграждането му. Първоначалната сума за инвестицията бе 47 хиляди лева, които пораснаха на около 65 хил. лв. Поради спорове и заради настояванията на общинската управа монументът да се премести в централната градска част, се забави неговото откриване. Довършителните работи по новото съоръжение продължиха до началото на тържествената церемония по откриването му. Ден преди това вандали извадиха поставените скамейки около монумента и изхвърлиха чували с отпадъци.

През лятото на 2020 г. пространството за отдих около монумента „Обединена Европа“ бе изцяло обновено с подменени настилки по пешеходните алеи и градински бордюри, ново парковото обзавеждане и осветление. Изградена бе система за видео наблюдение, която да държи настрана вандалите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram