От Младенци слънцето се обръща към лято

Днес православната църква отбелязва деня на Св. Четиридесет мъченици (Младенци), пострадали в Севастия, както и деня на св. преподобна Димитра Киевска. Според народните вярвания, днес слънцето се обръща към лято, времето се затопля и всички буболечки, змии и гущери излизат от зимните си скривалища.
Народният празник Младенци се вписва в обредната поредица за посрещане на пролетта. Чества се на 9 март и съвпада с църковния празник Свети 40 мъченици.
В по-стари времена празникът Младенци се е чествал на 22 март и е съвпадал с пролетното равноденствие. Затова до голяма степен символиката му е обвързана с пролетното възраждане на природата и началото на новия земеделски сезон. Едновременно с това във фолклорния празник е пренесен и един символ от християнския празник в същия ден – числото 40. То преминава през цялата обредност и вярвания за празника.
В празничните ритуали за Младенци централна роля има обредният хляб. Този универсален символ на плодородие и благоденствие служи и като жертвоприношение, и като ценен дар. Навсякъде в България на този празник се раздава, т.е. дарява се обреден хляб, намазан с мед. В някои райони наричат тези обредни хлябове по името на празника – „Младенци“.
Празникът се почита от народа като ден на младостта, красотата и любовта. Ходи се на гости на младоженците, задомили се през годината, носят им се дарове. Който няма имен ден в църковния календар, може да избере празникът „Св. четиридесет мъченици“ и да почерпи за името си.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram