От днес до 11 май деца и възрастни преписват Паисий

От днес в Старозагорска област деца и възрастни започват препис на „История славянобългарска“. Патриотичната инициатива е свързана с 300 годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, 260 годишнината от написването на първото възрожденско произведение на българската историография и 60 годишнината от канонизацията на Паисий Хилендарски. Родолюбивата идея е на Комитет „Приятели на Зографски манастир“ с председател Димо Узунов. От години той води поклоннически групи в българската духовна обител „Свети Георги Зограф“ в монашеската република Света гора на полуостров Атон.

Началото на акцията започва в чирпанското село Средно градище. Домакин на събитието е читалище „Отец Паисий-1903“, информира Христина Косева, член на инициативния комитет от Чирпан. Първи по една страница ще препишат кметът на Чирпан Ивайло Крачолов и председателят на читалището Весела Тонева.

В Община Чирпан преписът на „История славянобългарска“, която съдържа 158 страници, ще бъде направен на пет места. „Това са училището в село Зетьово и читалището в село Малко Тръново. Страници от историческото повествование на Паисий ще преписват служители от администрацията на Община Чирпан и читалищни дейци от НЧ „Пейо К. Яворов-1867“ и НЧ „Димитър Данаилов-2013“.

Крайният срок е 11 май, когато Българската православна църква почита Деня на Светите братя Кирил и Методий, а представянето на събраните пет части от направения препис на „История славянобългарска“ е насрочено за 16 юни в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора, уточни още Косева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram