Отпадна идеята за нови мерки, децата от 5 до 7 клас остават в училище

Само няколко часа, след като главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев анонсира въвеждането на нови мерки срещу коронавируса, здравният министър обяви, че това отпада. Оказа се, че до това решение са стигнали след дълго заседание експертните съвети с епидемиолози и инфекционисти.

Евентуално се обсъжда да се въведе отново времевият коридор за възрастните хора, когато отиват да пазаруват. Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов пред БНТ.

Сред другите предложения, които отпадат, беше прибирането на децата от 5 до 7 клас вкъщи, на онлайн обучение.

„Няма да има нови мерки освен тези, които са до момента. Единственото нещо, което обсъждаме да въведем, е зелен коридор за възрастните хора, за уязвимите групи сутрин за ходене до магазините, защото считаме, че по този начин бихме запазили техния живот от излишни рискове“, каза Костадин Ангелов.

Здравният министър разкри, че предложенията на главния държавен здравен инспектор за затягане на мерките са били обсъждани от експертните съвети цял следобед.

 Министър Ангелов каза, че мерките, които са в момента работят и трябва да се спазват и контролират.

„В държавата имаме няколко критични точки – в София, в Бургас, Шумен. Там лекарите работят денонощно. Благодаря за техните усилия. Трябва да укрепим тези места. Трябва държавата да е стабилна. Трябва всички да сме единни и солидарни. Трябва да се спазват мерките и да има разбиране и разум, за да можем да излезем живи и здрави от тази епидемия“, коментира проф. Ангелов.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram