Отменят режима на уличното осветление в община Опан

От тази вечер  община Опан отменя режима на уличното осветление, съобщи за Радио Стара Загора кметът Генчо Колев. Лампите по улиците на селата на територията на общината спряха да светят нощем от миналия четвъртък. Непопулярната имаше за целда намали удара от високите сметки за ток.

Приходите от изравнителната субсидия и преходен остатък  от миналата година от половин милион лева в местната хазна ще са достатъчни, за да могат да се покрият сметките за ток, надява се местната управа на община Опан. От там привеждат и примери с езика на цифрите – за цялата минала година са платили 200 000 лева за ток, от тях половината са за улично осветление. 

„В същото време, максималният размер от местни данъци и такси, които може да събере общинската хазна е от 70 000 лева, а ние сме събрали 65 000“, посочи кметът Колев. 

„Законовите механизми не ни дават възможност толкова бързо да вдигаме такси и промили, а да не говорим, че и вече няма накъде“, коментира кметът на Опан. Той се надява ситуацията с цените на тока да се нормализира, защото „това е убийство, не само за бизнеса, ами и за общините“. 

Един от вариантите, който би могъл да облекчи положението на  общините, е те да бъдат извадени от борсата и да бъдат присъединени към регулирания пазар на електроенергия. 

„Ние, за разлика от бизнеса, не сме толкова гъвкави, а в същото време трябва да продължим да предлагаме обществените услуги. Ако бъдем присъединени към регулирания пазар, това би облекчило положението, коментира кметът на община Опан Генчо Колев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram