Отличиха 49 служители на полицията за празника

До края на месеца ще приключат довършителните дейности и скоро ще бъде открит новият полицейски участък в ромския кв. „Лозенец”. По щат там ще работят 17 служители. „Осигурени са отлични материално-технически условия за колегите, които съм сигурен, че ще бъдат мотивирани за работата си там”, коментира директорът на ОД МВР Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев. Участъкът ще обслужва близо 30 хиляди души, а за откриването му се заговори още от 2015 година.

В навечерието на професионалния празник на полицията 8 ноември 49 служители от ОД МВР Стара Загора получиха писмена похвала от директора, а за проявена инициативност и постигнати високи професионални резултати с парична награда бе отличен инспектор Димитър Дечков от сектор „Икономическа полиция”.

празник

На церемония пред сградата на областната дирекция на полицията бе отслужен водосвет от старозагорския митрополит Киприан. На тържественото отбелязване на празника присъстваха областният управител Гергана Микова, кметът Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, кметове на общини.

Старши комисар Георги  Хаджиев пожела на колегите си „да се прибират живи и здрави у дома, да не спират да работят неуморно в интерес на обществото и в услуга на гражданите”.

На 8 ноември-Св. Архангел Михаил, традиционно се отбелязва професионалният празник на българската полиция. Празникът е честван за първи път през 1924 г., като инициативата за неговото учредяване принадлежи на софийския градоначалник о.з. подполк. Георги Кисьов. Тогавашният министър на вътрешните работи и на народното здраве Иван Русев приема идеята на подполк. Кисьов за определянето на патронен празник на полицията, и под влиянието на Софийския митрополит спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил.

Писменото мнение на митрополит Стефан изяснява, че: „Този празник, който олицетворява и на небето реда на власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от Бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите“.

При избора на патрон на полицията натежава аргументът, че Св. Архангел Михаил символизира властта, изпълняваща закона.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram