Откриха Чудомирови празници 2018

В къщата-музей на Чудомир в Казанлък с поднасяне на цветя на гроба му започнаха тазгодишните Чудомирови празници. По традиция те стартират на 25 март – рождения ден на твореца.

Това е 25-то издание на културната седмица, посветена на художника и писател Димитър Чорбаджийски. Поредицата от културни събития беше открита от кмета Галина Стоянова.

В този момент изложба с акварели на Чудомир „Кръговратът на живота“открива проф. д-р Бисер Дамянов, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“. Проф. Дамянов има значим принос във включването на творчеството на Чудомир в новите учебни програми на средните училища.

Тази вечер със спектакъла на казанлъшкия театър „Аферата с мъртвите души“ по Гогол започва и фестивалът „Комедийният хит на сезона“.  Сред заглавията от афиша са „Женитба“ на Плевенския театър, моноспектакълът на Захари Бахаров- „Чамкория, „Редки тъпанари“ на Теди Москов и Русенския театър, „Нашата голяма френска сватба“ на тетър „Бонини“ и други.

Очаква се довечера да бъде връчена наградата „Чудомир“ за къс хумористичен разказ. Това е най-старата литературна награда у нас.

Очаквайте репортаж!

Ето и афишите за първия ден от Чудомирови празници:

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram