Откриват изложба на художника и казанлъшки учител Димитър Радойков

На 18 декември от 17:30 часа в Художествена галерия – Казанлък ще бъде открита изложба на Димитър Радойков, посветена на 140 години от рождението на художника.
Експозицията включва живописни произведения, рисунки и икони от колекциите на Художествена галерия – Русе, Исторически музей – Самоков, Художествена галерия – Казанлък.
Димитър Радойков е роден на 18 юни 1879 г. в Самоков. Син на самоковския зограф Васил Попрадойков.
През 1901 година завършва с отличие първия випуск на Държавното рисувално училище в София. В същата година е назначен за учител в педагогическото училище в Казанлък, където въвежда рисуването по натура с бои. Димитър Радойков оказал благотворно влияние на учениците си, сред които изпъкват имената на Васил Захариев, Чудомир, Станю Стаматов, Иван Пенков, Илия Петров и други.
Рисува портрети, много пейзажи и картини от селския и градския бит, творби с военна тематика. Редовно участвал в национални и международни изложби, където творчеството му намира високо признание. Едни от най-ценните му произведения се намират в Америка, където през 1921 година организира самостоятелна изложба.
Картините от настоящата изложбата са публикувани в каталог от поредицата „Галерия Самоковски художници“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram