Отделението за зависимости в Психиатричната болница в Раднево отново е пълно

Шесто мъжко отделение, в което се лекуват алкохолни и наркотични зависимости в Държавната психиатрична болница в Раднево отново е пълно. Това каза за „Фокус“ началникът му д-р Иван Добринов. Той уточни, че пациентите с опасни прояви вече са около половината от общия брой.

„И това се случва при липсата на охрана и зловещия недостиг на персонал. Към 03.07.23 г. броят на болните, настанени от съда на задължително лечение по Закона за здравето е бил 18. Тези с принудително лечение по Наказателния кодекс са трима, а други петима са били изпратени за освидетелстване с определение на Районен съд. Не броим онези, изпратени по спешност за хоспитализация и впоследствие останали на доброволно лечение“, допълни д-р Добринов.

По думите му проблемът на психиатриите в България са много. „Липсва една цялостна система за обхват на хората, които се лекуват. Много често тези хора остават по улиците като клошари. В болницата дават чудесни резултати докато ги лекуваме, но когато излязат навън няма служби, които да ги поемат. Диспансеризацията беше унищожена още преди повече от 20 години. На нейно място трябваше да бъде изградена социална услуга „Водене на случай“, при която социален работник или медицинска сестра проследяват движението на пациента в системата, но всъщност такава система в България не беше създадена и нашите пациенти, след като излязат от болницата, са оставени сами на себе си или на техните близки, доколкото те биха могли да упражнят някакъв контрол“, каза д-р Добринов.

Той допълни, че липсват програми за ресоциализация на болните и много често те циклират, тоест влизат при в лечебно заведение, стабилизират ги, изписват ги и след няколко седмици или месеци те са отново във влошено състояние и ги водят с полиция, белезници или решения на съда за хоспитализация. „Има пациенти, които прекарват повече време в психиатричните болници, отколкото навън. Другият много страшен проблем е, че близките се научиха да ги хоспитализират принудително и после „забравят“ да си ги приберат обратно. Оказва се, че тези хора са оставени и не са в състояние да се грижат сами за себе си, няма социална служба, която да изпълнява тази роля, а особено тежък е проблемът за зависимите хора – алкохолици и наркозависими, защото за тях пък изобщо няма никакви услуги“, каза началникът на мъжкото отделение за зависими.

Д-р Добринов уточни, че отделението отново е пълно. „Имаме няколко приети в ужасно тежко състояние, имаме човек, който е напълно сляп, буйстващи пациенти, с шизофееноподобни психози от наркотици. Така че инцидентите са ежедневие, но за радост нямаме тежки, по-скоро рутинните дейности по овладяване на агресия, с които сме свикнали“, каза д-р Добринов и отново апелира да бъде назначена охрана на Психиатричната болница, която да контролира достъпа до лечебното заведение.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram