Отбелязват с концерти и хоров фестивал 125 години от рождението на Петко Стайнов

На 1 декември 2021 г. се навършват 125 години от рождението на класика Петко Стайнов – композитора, оставил трайни следи в българското музикално творчество през ХХ век и превърнал се във вдъхновение за много незрящи хора.

Инициативен комитет, сформиран през пролетта на тази година, организира културен календар във връзка с годишнината, за да бъде тя достойно отбелязана и публиката да има възможност да си припомни или да се запознае с голяма част от творчеството на Петко Стайнов.

Фондация „Петко Груев Стайнов“ работи повече от 40 години за съхранението на паметта за композитора. Председател на Управителния съвет е сина му – арх. Стефан Стайнов, а управител е внукът му – Петко Стайнов-младши. Много други културни институции се включват в честванията тази година: Министерството на културата, Столична община, Община Казанлък, фондация „Арденца“, Симфониета – Враца и редица видни музикални дейци. Начело на инициативния комитет е акад. Юлиан Ревалски – председател на Българската академия на науките.

Официалното откриване на честването беше на 26 октомври в зала „България“ с концерт на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ под диригентството на Славил Димитров. За вълнението да чуе отново много от хоровите произведения на баща си – Петко Стайнов, и за предвидените събития в празничния календар разказа в предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“ арх. Стефан Стайнов.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram