Отбелязваме Световния ден за борба с астмата

Денят се отбелязва всяка година през първия вторник на месец май от 1998 г. насам по проект на Световната инициатива за борба с астмата (GINA).
Целта е подобряване на информираността на обществото за заболяването и грижите, полагани за пациентите.
Всяка година GINA избира различна водеща тема, като предлага и подтеми, свързани с контрола на заболяването.
От астма страдат над 300 милиона души в целия свят. Тя е хронично белодробно заболяване характеризиращо се с алергично възпаление, предизвикващо пристъпи на задух, свирене в гърдите и кашлица. Тези симптоми често се изострят през нощта и в ранните сутрешни часове. Въпреки, че не може да бъде излекувана, астмата може да бъде ефективно контролирана. Проучванията са показали, че при правилно лечение е възможно постигане и поддържане на добър контрол над заболяването, позволяващо на болните от астма да водят пълноценен и нормален начин на живот.
Около 9% от българите са болни от бронхиална астма като съотношението деца – възрастни е две към едно, сочат данните на специалистите. Бързото хранене също повишава риска от астма при децата.
В пъти повече са боледуващите от болести, предшестващи или съпътстващи астмата – алергичен ринит и риносинузит, лекарствена алергия и др. Особено тревожен феномен е масовата алергизация в детска възраст в България. Една от сериозните причини за това е замърсяването на въздуха преди всичко от автомобилите. Затова, в рамките на кампаниите за борба с астмата, се организират Дни без автомобили.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram