Осъден за купуване на гласове за ДПС е в листата на Реформаторите в Стара Загора

Кандидат за общински съветник в Стара Загора от листата на Реформаторския блок предизвика напрежение между две от партиите в коалицията – „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева и Народна партия „Свобода и достойнство“ на Корман Исмаилов, научи „Дневник“ от депутати.

Причината е 26-ият в листата Юсни Ибрям, който е осъден за купуването на гласове на предсрочните парламентарни избори през май 2013 г. Той се е признал за виновен пред съда, че е дал по 44 лв. на 9 души от старозагорското с. Хан Аспарухово да си извадят лични карти при условие, че гласуват за ДПС, се разбира от споразумението му с Районния съд – Стара Загора.

Присъдата е 8 месеца пробация и подписване пред пробационен служител или определено от него лице 2 пъти седмично. Определението е окончателно, пише още в документа.

„Признах се за виновен, защото сме на власт. ДПС и „Атака“ сме на власт. Не съм виновен, но ако ме бяха оправдали, всички щяха да кажат, че е заради това, че сме на власт“, оправдава се все пак Юсни Ибрям след решението на съда през септември 2013 г. Тогава той е единственият общински съветник от ДПС в града и лидер на партийната организация. След случая не напуска общинския съвет, защото това е задължително само след присъда лишаване от свобода.

Водач на листата на ДПС в Стара Загора на изборите през 2013 г. е Делян Пеевски. Той е избран и от Пазарджик, откъдето става депутат в 42-рия парламент. На вота през 2013 г. ДПС в Стара Загора печели два мандата с 13 097 гласа (8.14%) и заема трето място след БСП и ГЕРБ. В сегашния парламент след изборите през 2014 г. Пеевски е народен представител точно от старозагорския избирателен район.

Сега Ибрям е в Народна партия „Свобода и достойнство“ и влиза в листата на Реформаторите за вота на 25 октомври. „Местната организация има пълната свобода да посочи кой да е кандидат“, заяви пред „Дневник“ лидерът на формацията и депутат Корман Исмаилов. Той заяви, че не знае Ибрям да е бил осъждан и няма да бъде оттеглен от листата.

Точно за оттегляне настоява депутатът от „Движение България на гражданите“ Димитър Танев. Първоначално той призова пред „Фейсбук“ профила си координаторите на партиите в Реформаторския блок да проверят фактите около присъдата на Ибрям и след това да решат дали да го заличат като кандидат в Общинската избирателна комисия.

„Срокът изтече и сега единственият вариант е самият Юсни Ибрям сам да се оттегли“, заяви пред „Дневник“ Димитър Танев. По думите му казусът е морален, защото няма забрана Ибрям да се кандидатира за общински съветник. „Готови ли сме да споделим отговорността да остане наш кандидат и да понесем последствията от това решение“, добави Танев.

dnevnik.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram